Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här får Sofie träffa sina familjehemsföräldrar i 20 minuter, efter att ha hon suttit på ett HVB-hem i ett år. Foto: SVT

Efter ny dom: ”Sofie” får återförenas med familjehemsföräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

SVT har i flera publiceringar granskat fallet med Sofie som tvingades lämna sitt familjehem och i stället flytta till ett HVB-hem.

Nu får hon flytta tillbaka till dem hon kallar för ”mamma och pappa”.

Det blev domen som förvaltningsrätten i Falun avkunnade i dag, som anser att familjehemmet kan tillgodose den placering som anses vara bäst för Sofie.

Det handlar om 13-åriga Sofie, som förra året tvingades lämna familjehemmet där hon bott sen hon föddes. I stället flyttades hon till ett HVB-hem, långt ifrån sin familj, skola och vänner. Där fick hon under de första tre månaderna inte ta emot samtal, eller ens de brev, som hennes familj skickade.

Socialtjänstens beslut grundade sig i att de oroade sig över en kille i familjens närhet som misstänktes för övergrepp på en annan tjej. De skriver att de har tappat förtroendet för familjehemmet på grund av deras agerande i fallet med de ungdomarna, och har därför sagt upp avtalet med familjehemmet.

Vår granskning visade att socialtjänsten höll fast vid sitt beslut även efter att de visste att killen flyttat från orten. Sofie har envist hävdat att hon aldrig utsatts för något, och att hon vill flytta hem från det HVB-hem hon är placerad på.

– Jag vill hem. Och att de bestämmer det på den kortaste tiden som möjligt, sade hon till SVT.

Kritik från Ivo

Efter SVT Nyheters granskning av fallet förra våren, kritiserade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, både kommunen och HVB-hemmet för hanteringen. Omhändertagna barn som Sofie har rätt till en advokat och rätt att överklaga flytten, skrev Ivo, eftersom hon har en annan åsikt än både socialtjänsten och sina lagliga vårdnadshavare om var hon ska bo.

I förvaltningsrätten i Falun i april i år fick hon sedan träffa sina familjehemsföräldrar för första gången på ett år. Det blev ett känslosamt möte i de 20 minuter som socialtjänsten tillät.

Se deras möte i spelaren ovan.

Sofie vann i rätten

Nu ska Sofie få komma tillbaka till sitt familjehem, så fort domen har vunnit laga kraft.

– Woho! utbrister Sofie när SVT når henne efter domen.

Hon är glad över beskedet och längtar efter att komma hem.

– Jag längtar mest efter att vara med mamma och pappa och alla mina kompisar och att gå i skolan. Och bara leva livet hemma, säger Sofie.

Även Sofies advokat är glad över beslutet.

– Det känns bra att man lyssnat på henne och vägt in hennes åsikter. Vi hade dock yrkat på att detta skulle börja gälla omedelbart, för att Sofie ska kunna få komma hem så fort som möjligt. Det fick vi avslag på och vi måste vänta på att domen vunnit laga kraft, säger Sofies advokat UllaBella af Klercker.

I den här typen av mål finns möjlighet att domen kan gälla omedelbart om det är nödvändigt:

– Vi har alla varit överens om att så inte är fallet här. Det bästa för henne är att invänta så att vi inte råkar flytta henne för snabbt, säger rättens ordförande, rådmannen Elin Ruthström.

Rätten var inte enig

Rådmannen Elin Ruthström var skiljaktig och ansåg att överklagandet skulle ha avslagits.
– Det har varit en svår bedömning men jag känner mig trygg med att vi noggrant gått igenom allt. Det här har hela tiden varit för barnens bästa och det vi har velat utreda är då om det här familjehemmet kan anses vara lämpligt. Det vi kommit fram till nu är att familjehemmet är lämpligt. Men det är framförallt händelseförloppet från början som gjorde att jag gjorde annan bedömning.

Socialnämndens vice ordförande samt socialchef i Borlänge har meddelat att de kommer att invänta dombeslut och sedan arbeta vidare utifrån det. Innan de har all fakta och gjort en bedömning av sekretess kommer de inte göra några intervjuer eller uttalanden i ärendet.

”Sofie” heter i själva verket något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer