Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska ”Sofie” bli sina fosterföräldrars adoptivdotter? Nu avgörs fallet som SVT granskat i tingsrätten. Foto: SVT

Fallet Sofie: ”Jag vill bli adopterad”

Uppdaterad
Publicerad

I dag blir det klart om 14-åriga Sofie, som stridit för sin rätt att få komma hem till sina fosterföräldrar, får bli adopterad av dem – mot sina biologiska föräldrars vilja.

Enligt Denise Lagerkrantz som företräder fosterföräldrarna är beslutet viktigt för omhändertagna barns rätt till sin fosterfamilj.

– Det finns egentligen inga rättsfall kring adoption när det sker på det här sättet, det är obruten mark, säger hon.

Anneli har varit fostermamma till Sofie från att hon hämtades på BB. Sedan dess har Sofie bott i familjehemmet med syskon, katter och guldfiskar och hon ser familjehemsföräldrarna som sin mamma och pappa.

– Vi vill bara att vår lilla tjej ska få lugn och ro och att den här kampen som hon har bedrivit i över två år ska vara över, säger Anneli.

Känner sig rättslös

Sofie fyller snart 15 år och om hon skulle få rätt att bli adopterad får hon samma rättigheter som biologiska barn. Idag känner hon sig rättslös, eftersom hon inte har några rätt till sina familjehemsföräldrar så länge de inte är lagliga vårdnadshavare.

– Egentligen tycker jag inte att jag skulle drabbas av detta eftersom jag inte har gjort någonting, säger hon.

Både kommunen och HVB-hemmet har kritiserats av Ivo för hur Sofie har behandlats.

När SVT granskade fallet upptäckte vi att Sofies biologiska föräldrar har funktionsnedsättningar och att socialtjänsten pressat dem under hemliga inspelningar, bland annat till att inte prata med media.

Inför dagens beslut i tingsrätten om adoptionen har socialtjänsten avrått, trots att det är väl dokumenterat i utredningarna hur starka band Sofie har till sina familjehemsföräldrar och hur traumatiserad hon blev av flytten.

Föräldrarna har inte samtyckt

De står fast vid omplaceringen av Sofie och hänvisar till att den redan prövats av Kammarrätten.

– Formellt så ska ju föräldrarna samtycka, och här finns två föräldrar som inte har samtyckt, säger advokat Ingrid Legnerfält, som representerar den biologiska pappan.

De biologiska föräldrarna har år efter år försökt få tillbaka Sofie och är oroliga över att förlora kontakt med sin dotter om de godkänner en adoption.

– Det blir inte samma sak, det känns som att man blir bortdragen liksom, säger hennes biologiska mamma.

– Det skulle kännas, fritt, i hjärtat, säger Sofie om adoptionen.

Sofie heter i själva verket något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet