Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det här ärendet kommer att synas. Förutom att vi följer upp det kommer också IVO att titta på det. De kan ge oss synpunkter och råd i ärendet, säger socialnämndens ordförande Kenneth Persson (S).

Fallet Sofie: Borlänge kommun granskas av IVO

Publicerad

Fallet med den tvångsomhändertagna flickan Sofie, 13 år, som tvingas bo på HVB-hem trots att hon vill hem till sitt familjehem, utreds nu av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

På torsdagen har Borlänge kommuns socialnämnd kallat till ett möte för att gå till botten med fallet med 13-åriga Sofie, som SVT Nyheter granskat.

Detta efter att IVO beslutat sig för att granska hanteringen.

– Det här ärendet kommer att synas. Förutom att vi följer upp det kommer också IVO att titta på det. De kan ge oss synpunkter och råd i ärendet, säger socialnämndens ordförande Kenneth Persson (S).

Det handlar om Sofie, 13, som plötsligt flyttats från familjehemmet hon växt upp i till ett HVB-hem.

Socialtjänsten misstänkte att en kille i familjehemmets närhet utsatt en tjej för sexuella övergrepp. Själv säger Sofie att hon inte har blivit utsatt för några övergrepp. Killen har nu flyttat.

Sofie vill tillbaka till sina fosterföräldrar.”Detta är en mardröm”, skriver hon.

Men kommunen har inga planer på att låta henne flytta tillbaka.

– Det händer ju till och från att vi omplacerar från familjehem. Då får man anse att det här är avslutat. Kan man ha en bra kontakt så är väl det bra, men nu har det väl hänt saker här så att hon behöver en lugn miljö framåt, säger Persson.

Fakta saknas i utredningen

SVT Nyheter har tagit del av socialtjänstens utredning. Där står det att familjehemmet inte skulle kunna skydda Sofie, om hon skulle utsättas för övergrepp i framtiden. Men i utredningen, som socialnämnden grundar sitt beslut på, står det inte att killen har flyttat.

Inte heller står det att Sofie nu är traumatiserad av flytten från familjehemmet, något som står i andra handlingar.

– Jag tycker för min del att det är ett större trauma att man kanske haft en bristfällig kontakt med de biologiska föräldrarna, säger Persson.

Sofies biologiska föräldrar har funktionsnedsättningar och har i flera instanser bedömts inte kunna ta hand om ett barn. De vill också att fallet granskas.

Men som SVT Nyheter berättat tidigare så pressade socialtjänsten föräldrarna att riva fullmakten till SVT. Det ser Kenneth Persson som ett misstag.

– Om någon ska be om ursäkt är det väl i så fall handläggarna. Men jag kan väl också be om ursäkt om de har uppfattat det som en grov kränkning.

Fotnot : Sofie heter i själva verket något annat.

När ett barn varit placerat tre år i samma familjehem, ska socialnämnden särskilt överväga om det finns skäl att ansöka om överflyttning av vårdnaden enligt 6 kap. 8 § FB. Syftet är att genom en överflyttning av vårdnaden till familjehemsföräldrarna skapa bättre kontinuitet och trygghet för barnet.

Men det har inte socialnämnden i Borlänge gjort, vilket fått konsekvenser för Sofie. För hennes familjehem har ingen talan. Det är bara vårdnadshavarna som har rätt att väcka talan i domstol om hemtagning.

Även om Sofie, 13 år, vädjar om att få flytta hem till sina fosterföräldrar igen, så är det upp till socialtjänsten. Barn över 15 år har däremot rätt att väcka talan och få frågan om LVU-vård prövad av domstol och har även rätt till ett eget ombud.

Källa: Socialstyrelsen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer