Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tvångsvårdade Sofie, 13, fick inte prata med barnombudet

Tvångsvårdade Sofie fick inte prata med barnombudet

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge kommun anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att de isolerar Sofie, 13 år, från omvärlden.
— Vi har inte ens fått prata med henne, säger barnombud Emma Wennerström.

Flera barnrättsorganisationer reagerar nu på SVT:s granskning av Sofie, 13 år, som flyttades från familjehemmet där hon vuxit upp till ett HVB-hem mot sin vilja.

— Det blir ovisshet, otrygghet och det kan också bli stora konsekvenser för barn om man inte gör en vårdnadsöverflyttning till familjehemmet under lång tid som i det här fallet, säger Erik Ulnes, socionom på Rädda barnen.

Sofie har vuxit upp i ett familjehem, men flyttades plötsligt därifrån när kommunen sa upp placeringen i februari. Hon ringde då själv flera barnrättsorganisationer i ett försök att få hjälp att komma hem till sitt familjehem. De som hon ser som mamma och pappa.

Socialtjänsten tog sedan ifrån henne mobil och dator och flyttade henne till ett HVB-hem långt från sin hemkommun, med motiveringen att hon agerat ut och var “fientlig”.

Fick inte prata med barnombud

En av de som agerat är föreningen Barnrättsbyrån, som agerar på uppdrag av barn för att hjälpa dem i myndighetskontakter.

— De har tagit ifrån flickan mobil och dator, så vi kontaktade både socialtjänsten och HVB-hemmet. Men de säger att det är sekretess. Det vi reagerar på är att det är en inskränkning att inte få ha kontakt med omvärlden, säger Emma Wennerström som är socionom och barnombud på Barnrättsbyrån.

Får de göra så här?

— Det beror på hur man bedömt det, men generellt nej. Flickan har nu inte naturliga kontakter som vänner, lärare, skola eller fritidsintressen. Då är det en stor inskränkning att ha ta ifrån möjligheten att ha kontakt med sitt nätverk, med sin omgivning.

Kritik av IVO

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har inte beslutat om man ska ta upp ärendet. Men det är inte första gången kommunen är upp till inspektion. Så sent som i april fick de kritik just för att de inte tagit med barnens perspektiv eller lyssnat på barn i några av de granskade utredningarna.

Kenneth Persson (S) ordförande för Borlänge kommuns socialnämnd vill inte svara på SVT:s frågor, men skriver i ett pressmeddelande att han har fullt förtroende för sina tjänstemän.

Fotnot : Sofie heter i själva verket något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer