Foto: TT

Bedövning efter förlossning kan minska bristningsskador

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio kvinnor som föder sitt första barn behöver sys efter förlossningen på grund av bristningar, men alla förlossningsskador upptäcks inte då kvinnorna inte blir tillräckligt undersökta.

En expertgrupp av vårdpersonal vill att alla kvinnor bedövas efter förlossningen för att lättare undersökas direkt, men flera kliniker ifrågasätter förslaget.

I februari i år skickades förslaget om att alla nyförlösta kvinnor ska bedövas för att kunna leta efter förlossningsskador ut på remiss.

LÄS MER: Nya råd: Alla kvinnor ska bedövas efter förlossning

Förlossningsskador

I sommar har landstingen fått 300 miljoner till att förbättra förlossningsvården och kvinnohälsan. En expertgrupp med läkare och barnmorskor vill att alla förstföderskor ska bedövas direkt efter förlossningen så att fler skador upptäcks – en rekommendation som ifrågasätts på vissa förlossningskliniker.

– Jag är tveksam till att alla kvinnor ska lokalbedövas eftersom det gör ont, säger Anna Hassel, läkare och verksamhetschef på Centralsjukhuset i Karlstad.

LÄS MER: Ingen trodde på hennes förlossningsskador

Hennes kollega är också tveksam till att alla förstföderskor ska bedövas.

– Vi har en patientlag som säger att man har rätt att bestämma över sin egen vård, säger Karin Ängeby, barnmorska på Centralsjukhuset i Karlstad.

Hon har lång erfarenhet av yrket och tycker att personalen ska föreslå bedövning eftersom det är lättare att undersöka kvinnan, men hon betonar:

– Man har som kvinna alltid rätt att säga nej.

Finns stort mörkertal gällande lindrigare skador

I Sverige drabbas omkring 5 procent av alla förstföderskor av allvarliga bristningar vid förlossning.

TV: FAKTA: Vad är förlossningsskador?

De svåra skadorna, som bland annat kan leda till urin- och avföringsläckage, upptäcks i allmänhet men det finns ett stort mörkertal när det gäller de mindre, så kallade grad 2-bristningarna, som också kan leda till allvarliga problem för kvinnan.

– Jag står fast vid att alla ska bedövas. Kvinnorna är lättare att undersöka om de är smärtfria. Det finns en hel del missade förlossningsskador för att man inte har undersökt ordentligt, säger Eva Uustal, överläkare på universitetssjukhuset i Linköping.

Kan spara miljoner kronor

Hon har varit med i expertgruppen som har tagit fram rekommendationerna, som landets samtliga 45 förlossningskliniker väntas följa.

LÄS MER Andelen förlossningskador skiljer mellan landstingen

När det gäller frågan om sprutan gör ont, säger hon:

– Det är två stick som sätts i ljumskarna och de gör inte speciellt ont.

Om fler skador upptäcks blir det mindre lidande för kvinnorna och det sparar pengar åt samhället.

– En skada som leder till att ändtarmsmuskeln skadas kan kosta samhället en miljon kronor.

”Man ska ha en dialog med varje kvinna”

Det är bara på ett fåtal förlossningskliniker som förstföderskor regelmässigt blir bedövade innan de blir undersökta. Det sker i till exempel Linköping, Värnamo och på Östra sjukhuset i Göteborg.

LÄS MER: Marie lider fortfarande – sju år efter förlossningsskadan

På andra sjukhus som SVT Nyheter har varit i kontakt med är man skeptisk eller vill vänta med att införa en generell bedövningsplikt av förstföderskor.

– Jag tycker att man ska ha en dialog med varje kvinna och diskutera hur undersökningen ska gå till. Jag är tveksam till att alla förstföderskor ska få en bedövning efter förlossningen, säger Andreas Herbst, sektionschef och överläkare på Skånes universitetssjukhus.

Regeringen har beslutat att en första utvärdering av hur landstingen har använt pengarna ska göras under våren 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet