Foto: TT

Bedragarnas nya metod: Lurar till sig lyxbilar och lyxbåtar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar för bedragarnas nya metod: De lurar till sig privatpersoners lyxbilar och lyxbåtar under ett id-kapat namn.

Ulf Järgren råkade ut för bedragarna – som tog hans båt utan att få några pengar för den. – Jag blev uppringd av en person som presenterade sig och sa att han var redo att förmedla affären.

På en av Sveriges största annonssajter förmedlas inte bara försäljning av möbler och prylar – dyra båtar och bilar värda tusentals kronor läggs ut här till försäljning i hopp om att få napp av en seriös köpare.

I minst 60 fall har säljare kontaktats av köpare som utger sig för att vara seriösa – men som visat sig vara det motsatta. Via mejl eller direkt på telefon anger bluffköparen ett namn som stämmer överens med ett bilföretags namn och organisationsnummer.

Fick sin identitet kapad

SVT Nyheter kontaktade vd:n vid ett etablerat sport- och lyxbilsföretag i Stockholm. Hen – som vill förbli anonym – har fått sin identitet kapad, och larmat polisen om bedrägeriförsöken.

– De använder vårt organisationsnummer, mitt namn och mina kollegors namn. De ringer på allt från 350.000 kronor och uppåt.

Bedragarna utger sig för att vara representanter för bilfirman. De erbjuder ett kommissionsupplägg i vilket det ingår att man kommer och hämtar bilen.

LÄS MER: Polisen varnar för båtbedragare på nätet

Närmare 60 personer har ringt till bilföretaget i Stockholm för att dubbelkolla att allting verkligen står rätt till. Majoriteten hinner upptäcka bedrägeriet och affären kan blåsas av. Men för fem personer har det hunnit gå väldigt illa.

– Fem privatpersoner tror sig ha sålt sina objekt värda tusentals kronor till en välrenommerad bilfirma. De säger att de kan lova full betalning inom två veckor. I två fall har de även krävt en lösensumma för att ”lösa” objektets kreditspärr. Senast i går ringde en kvinna till mig. Inte nog med att de tagit hennes bil, hon hade tagit ett blancolån på 350.000 kronor. Hon bara grät.

Troligen har fler blivit lurade

Enligt företaget i Stockholm har minst fem privatpersoner blivit lurade. De fem fallen handlar om en båt värd 1, 4 miljoner kronor, en Ferrari värd 850.000 kronor, en bil värd 500.000 kronor, en bil värd 350.000, och en husbil värd 830.000 kronor.

– Det är ett jävligt fult sätt att lura människor på, säger vd:n.

Det går inte att utesluta att det finns fler personer som har blivit lurade eller som är på väg att bli lurade då samtalen till bilföretagets vd nästintill exploderat de senaste veckorna. Polisen befarar även de att det kan röra sig om långt fler.

– Vi vet inte riktigt omfattningen, men som jag ser det handlar det om en handfull fall. Vi försöker ta reda på vem eller vilka som ligger bakom, om det finns fler som anmält, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

Tillvägagångssättet – att ge sig på dyra objekt på nätet är ett relativt nytt fenomen.

– Det är ett ovanligt tillvägagångssätt, säger Jan Olsson.

LÄS MER: Sjösatte inte bara båten utan även bilen

Ulf Järgren blev av med sin båt

Ulf Järgren, 59, bor i Skåne. Han ville sälja sin båt värd 1,4 miljoner kronor och lade upp en annons på nätet. I stället för att sälja den blev han av med den.

– Jag blev uppringd av en person som presenterade sig som vd:n, och sa att han var redo att förmedla affären. Jag var inne och tittade på hemsidan, och tyckte det verkade seriöst.

Ulf och bedragaren kom fram till ett pris och enades om att båten kunde hämtas av en transportfirma.

– Vi skrev ett avtal där han undertecknade med firmanamn och som företagets vd.

Fick aldrig några pengar

Transportfirman kom och hämtade båten men någon betalning kom aldrig in.

– Först var den bara försenad med två dagar, men så gick jag in på hemsidan igen och då hade de satt upp en varning. Det var då jag kontaktade polis.

Båten, unik i sitt slag, har färdats hela 60 mil från Skåne till Stockholmsområdet.

– Det är ingen båt man drar på en vanlig båttrailer. Den är byggd i plast och mahogny. Den väger över 7 ton och är 10, 5 meter lång. Transportfirman berättade att båten inte levererades till den adress som den skulle.

”Det är så fräckt gjort”

Ulf Järgren hade aldrig kunnat föreställa sig att åka ut för den här typen av bedrägeri.

– Jag blir jävligt förbannad. Det är så fräckt gjort, så får man reda på att de utnyttjat inte bara mig, utan flera andra personer. Hoppas de åker fast.  

Ulf har fortfarande inte fått några pengar för båten.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.