De drabbade har lurats till att lämna över sin bil utan att få några pengar. Foto: TT

Falsk bilförmedlare dömd i 40 fall av bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

I 40 fall har bilförsäljare lurats till att lämna över sitt fordon till en falsk förmedlare utan att få några pengar. Nu döms en man för grovt bedrägeri, näringsförbud och ska betala 4 miljoner i skadestånd.

– Metoden har varit avancerad, men den bygger på att någon kommer åka fast, säger kammaråklagaren.

De 40 målsägarna hade alla lagt ut fordon till försäljning. De blev kontaktade av en person som sa sig företräda ett företag som förmedlar fordonsförsäljningar. Vid mötet skrevs ett avtal, bilen skrevs över på förmedlaren och brottsoffren lämnade ifrån sig bilnyckeln.

Men någon försäljning skedde aldrig, några pengar betalades aldrig ut och firman gjorde sig oanträffbar.

– De har använt sig av ett ganska tydligt affärskoncept som fungerat ganska väl. Tre olika bolag har varit aktiva, där ett bolag använts i taget. De har haft kontor på olika kontorshotell, skrivit avtal och följt upp avtalen på ett sätt som upplevts som ganska proffsigt, säger kammaråklagare Hans Morgell.

– Avtal om försäljningen ska man skriva, men är det skrivet med fel motpart är det tyvärr inte mycket värt, säger Lotta Mauritzson på Nationellt bedrägericenter.

Noga uttänkt brottsplan

Mannen, som dömts för grovt bedrägeri, har handlat enligt en noga uttänkt brottsplan, konstaterar tingsrätten. Han har varit på plats i lokalerna, använt sig av förfalskade id-handlingar, kört ut bilar och skrivit på avtal – samtidigt har hans roll varit begränsad.

– Man skulle kunna kalla honom för en kvalificerad målvakt. Metoden har varit avancerad, men den bygger på att någon kommer åka fast i slutändan. De andra har varit mer försiktiga, säger Hans Morgell.

Mannen erkänner brott och har 3, 5 år att tjäna i fängelse. Han får inte bedriva näringsverksamhet på sju år och ska betala totalt 4 miljoner i skadestånd till 27 av de drabbade personerna- och bolagen.

Öppet ärende

Gärningarna har ingått i en serie av brottsliga handlingar och avsett mycket betydande värde.

”Det sammanlagda straffvärdet av den aktuella brottsligheten får anses så högt att någon annan påföljd än fängelse inte kan komma i fråga”, skriver tingsrätten i domen.

Ärendet är fortfarande öppet och det föreligger misstankar om penningtvätt. Ytterligare skadeståndsärenden har avskilts varpå enskilda domar ännu väntar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.