Vårdpersonal som tar hand om en patient. Arkivbild. Foto: TT

Bemanningsföretagen kallar till möte efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters granskning av inhyrd vårdpersonal kallar nu Bemanningsföretagens förbundsdirektör Ann-Kari Edenius in SKL och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) till ett krismöte för samtal om vårdens utmaningar.

SVT Nyheter har under året granskat inhyrningen av vårdpersonal inom svensk sjukvård med skenande kostnader, under hashtaggen #hyrnotan. Efter flera avslöjanden om bristande kontroller har nu landsting skärpt rutinerna kring inhyrd personal.

Nu bjuder Bemanningsföretagens förbundsdirektör Ann-Kari Edenius in Sveriges Kommuner och landsting, SKL och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, till samtal.

Inhyrd personal i vården

– Vi får ofta skulden men det är helt fel, för det som ligger bakom kostnadsökningen är ett mycket större vårdbehov. Läkarna räcker inte till. Vi delar landstingens och kommunernas uppfattning om att det ska vara rätt personal på rätt plats. Det är alltid vårdgivarnas ansvar, men vi på Bemanningsföretagen hjälper gärna till, säger Ann-Katri Edenius till SVT Nyheter.

”Landstingen måste bli mer proaktiva”

Hon hoppas att mötet med SKL och IVO kan äga rum redan i januari.

– Jag tror att det finns flera saker vi kan komma överens om. En del landsting är mycket mer proaktiva i sin information om anmälningar till IVO och om vi kan ta del av dem snabbare skulle det säkert underlätta. När det gäller de ökade kostnaderna ser vi, förutom ett ökat vårdbehov, att många landsting köper in vårdbehandling utanför de ramavtal man har och då har man inte längre kontroll. Om vi kan underlätta upphandlingarna gör vi gärna det, säger Ann-Kari Edenius.

Har tidigare uppvaktat SKL

Bemanningsföretagen uppvaktade SKL redan i november efter de avslöjanden som då gjorts av SVT Nyheter, för att få till ett samarbete kring kostnader och kontroller av den inhyrda vårdpersonalen.

Men den inviten avvisades av Dag Larsson (S), ordförande för SKL:s sjukvårdsdelegation.

När SVT senare ställde frågor om det möte som varit förnekade SKL först kännedom om det, och Dag Larsson var sedan tydlig med att det inte lett till något samarbete mellan organisationerna. 

Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL, hälsar nu via sin presskontakten att han gärna träffar Bemanningsföretagen, så fort som möjligt när alla är tillbaka i arbetet efter julledigheten.

IVO har fått inbjudan från Bemanningsföretagen under dagen men inte hunnit ta ställning till den än, säger presskontakten Anna Lena Boucht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet