Beredskapslagren påfyllda – bättre rustade än innan pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Landets kommuner har byggt upp en god beredskap för att kunna möta en ny pandemi och en liknande situation som den var våren 2020. Det här visar en enkätundersökning som SVT nyheter genomfört.

Henrik Ahl som är stabschef på Nacka kommun konstaterar att det inte fanns ett tillräckligt beredskapslager av medicinsk skyddsutrustning då covid-19 kom till Sverige den tidiga våren 2020.

– Om vi backar tillbaka till våren 2020 så är det klart att det hade varit bättre om vi haft tillgång till mer skyddsutrustning, men vi gjorde vad vi vad vi kunde för att se till att vi hade det som behövdes, säger Henrik Ahl.

”Bättre förberedda idag”

SVT har skickat ut en enkät till landets kommuner och där visar det sig att nästan nio av tio kommuner konstaterar att beredskapslagren för att möta en pandemi inte var tillräckliga 2020.

Samtidigt visar samma enkät att en nästan lika stor andel av kommunerna idag uppger att de har ett tillräckligt medicinskt beredskapslager för att möta en lika ansträngd situation som under våren 2020.

– Ja, vi är bättre förberedda idag. Sedan handlar det ju såklart om hur utsträckt den blir och hur stor den pandemin blir, säger Henrik Ahl.

Vill se nationell diskussion

På kommunernas och regionernas intresseorganisation konstaterar man att kommunernas beredskap för en ny pandemi är bättre idag, av förklarliga skäl. Samtidigt efterlyser man en diskussion på nationell nivå kring vad kommunerna ska förväntas ha för beredskap.

– Om vi ska sätta en gemensam ambitionsnivå så måste vi klargöra vad Sverige ska klara av som nation, och vilken typ av kris vi ska ta sikte på med tanke på att det är svårt att veta vad som kan hända nästa gång, säger Emma Spak, som är hälso- och sjukvårdsansvarig på SKR.

Regeringen ger också Socialstyrelsen ett nytt uppdrag.  Den ska ”utveckla ett samlat statligt ansvar för försörjningsberedskapen inom hälso- och sjukvårdsområdet vid allvarliga händelser i fredstid och höjd beredskap samt ytterst krig. Uppdraget ska slutredovisas den 31 december 2023.”

Så gjordes undersökningen

I mitten av november skickade SVT nyheter ut en enkät till MAS (medicinsk ansvarig sjuksköterska) i landets samtliga kommuner. Frågorna handlade om kommunernas beredskapslager av medicinsk skyddsutrustning. Vi sökte svar på om kommunerna har ett tillräckligt stort beredskapslager för att möta en framtida pandemi. Kommunerna fick även möjlighet att utveckla sina tankar i fritextsvar.

220 av landets 290 kommuner svarade på enkäten, vilket ger en bra svarsfrekvens på 75,9 procent. Spridningen på de svarande kommunerna är god. 8 av de 10 största kommunerna har svarat och 24 av de 30 största. Av storstäderna är det bara Malmö som inte har svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.