Beroendeforskare om kokain: ”Många som har en säskild sårbarhet fastnar i ett beroende.” Foto: SVT Nyheter

Beroendeforskare om kokain: ”Många som har en särskild sårbarhet fastnar i ett beroende”

Uppdaterad
Publicerad

20 dödsfall i Sverige var under förra året direkt eller delvis kopplade till kokain. Men trots riskerna fortsätter personer använda drogen.

– Många som har en särskild sårbarhet åker fast och fastnar i ett beroende, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning.

Trots att riskerna med att det vita pulvret är välkända går användandet av kokain inte ned. Tvärtom tyder det mesta på att drogen blir allt populärare i landet. 

Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, tror att en anledning är att kokain i början upplevs som spännande. 

– Då bortser man från riskerna, man tänker att det här ska inte jag drabbas av, det här klarar jag. 

Men faktum är att många inte klarar av det. 

“Gör att man mår väldigt dåligt” 

– Sedan successivt börjar det hända någonting i hjärnan, man börjar få en förändring. Och många, långt ifrån alla, men många som har en särskild sårbarhet åker fast och fastnar i ett beroende.

Han förklarar beroendet som att berusningen trycker på i hjärnans belöningssystem och att kroppen själv försöker bromsa det. 

– Sedan när man tar bort drogen sitter bromsen kvar, och då är man i obalans som gör att man mår oerhört dåligt, och enda räddningen då, det är att fortsätta ta drogen.

Flera dödsfall kopplade till kokain

I de flesta dödsfallen som kunde kopplas till kokain hittades även andra läkemedel, så som heroin och andra opioider, i blodet. Men det finns också dödsfall som bara beror på kokain. 

- Då är det mer hjärt- och kärlsystemet som påverkas och inte som i fallet med opiater, att det är andningsdepressionen som gör att man upphör andas och får ett dödsfall. 

Riskerna med drogen ökar också ju högre dos man tar den i. 

- Går man upp över ett gram, tre gram, då är man väldigt nära en dödssituation. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.