Foto: TT

Bert Karlsson asylvinnare trots varsel

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlsson har varslat nästan hela personalstyrkan på sina flyktingboenden om uppsägning. Samtidigt har han säkrat vinster i 100-miljonersklassen, det uppger han själv i en intervju med SVT. – Jag är nöjd, säger Bert Karlsson.

Nu i höst blir Bert Karlsson av med kontraktet på fyra av sina 44 boenden. Bakgrunden är att Migrationsverket sedan regeringen bromsade flyktingströmmen förra hösten fått alltfler tomma platser.

Bert Karlsson och andra privata aktörer har korta avtal, i regel sex månader, och nu säger Migrationsverket upp avtalen i den ordning de upphandlats. I stället flyttas de asylsökande till Migrationsverkets egna anläggningar.

Till angrepp mot Migrationsverket

Både Migrationsverket och Bert Karlsson räknar med att flertalet av hans övriga anläggningar blir uppsagda under våren.

I helgen gick Bert Karlsson till angrepp mot Migrationsverket för uppsägningarna.

– Det är kortsiktigt. Kommunerna som flyktingarna kommer till klarar inte av det. Och flyktingarna på våra anläggningar vill inte flytta, säger han till SVT.

Själv varslar han nästan hela personalstyrkan, 500 personer, om uppsägning.

Men trots det räknar Bert Karlsson med att asylboendena kommer bli en riktigt bra affär i slutändan. Bokslutet för 2015 har han fortfarande, flera månader efter Bolagsverkets deadline, inte lämnat in.

– Det kommer snart, meddelar han.

En miljard i omsättning 2016

När SVT granskade Bert Karlssons asylbolag Jokarjo förra hösten uppgav han att han hade en vinstmarginal på 10 procent. Han sa också att omsättningen 2015 minst skulle fördubblas jämfört med 2014, då bolaget omsatte nästan 170 miljoner. Det skulle betyda en omsättning på 300-400 miljoner kronor och en vinst på 30-40 miljoner.

– Det blir det garanterat. Det räcker inte, sa Bert Karlsson då.

I dag vill han inte uppge några exakta siffror innan bokslutet är reviderat.

Gäller det du uppgav förra hösten fortfarande, att det är en omsättning på  300-400 miljoner och en vinst på 30-40 miljoner 2015?

– Ja, det är det. Och för 2016 kommer vi upp en miljard i omsättning, säger Bert Karlsson.

Han säger sig förlora 25 miljoner i investeringar nu när Migrationsverket säger upp avtalen.

Men om vinstmarginalen är 10 procent blir det ju 100 miljoner i vinst i år, så då är det kanske inte så farligt?

– Nej det är okej. Jag är nöjd, säger Bert Karlsson.

Fastigheterna hyr han på korta kontrakt.  Och personalen varslar han i god tid så att han inte behöver betala uppsägningslön när boendena står tomma.

– Jag har varslat förut också. Det har jag gjort hela tiden när avtalen är på väg att gå ut. En del som precis har blivit anställda har blivit varslade redan innan de hunnit börja jobba, säger Bert Karlsson.

”Det känns bedrövligt”

Tidigare har Migrationsverket ändå förnyat avtalen när de gått ut. Men nu blir det inte så, och de som varslas nu kommer också i slutändan att bli av med sina jobb som det ser ut.

– Det känns bedrövligt. Men ännu mer synd tycker jag det är om de som bor på anläggningarna och flyttas runt, säger Bert Karlsson.

Bara fyra boenden räknar han med att kunna ha kvar en längre tid: de i Skara, Hagfors, Filipstad och Rävlanda.

I stället satsar han nu stort på mobila hem, för flyktingar som fått asyl, studenter och andra. En halv miljon styck kostar de, och han räknar med att sälja för en halv miljard nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bert Karlsson

Mer i ämnet