Gustav Kasselstrand och William Hahne. Foto: TT

SDU-topparna lämnar sina poster

Uppdaterad
Publicerad

SDU:s ledarduo William Hahne och Gustav Kasselstrand ställer inte upp för omval i höst. Det meddelade de timmar innan partistyrelsen formellt fattade beslut om att peta dem från partiet.

Ordförande Kasselstrand och vice ordförande Hahne ska enligt SD-partiledaren Mattias Karlsson ha kopplingar till extremiströrelser, och de utesluts nu tillsammans med fem andra politiker ur Sverigedemokraterna.

Timmar innan SD-ledningens presskonferens meddelade Kasselstrand och Hahne att de inte ställer upp för omval i SDU, utan lämnar sina poster självmant i höst.

Hur känns det att sitta kvar till i höst när partiet inte vill det?

– Det är ingenting jag vill, men jag gör det av pliktkänsla. Jag kan inte lämna mina uppdrag innan verksamhetsåret är slut, säger Hahne till SVT Nyheter Stockholm.

William Hahne kommer däremot att sitta kvar i Stockholms kommunfullmäktige.

– Jag vet att jag representerar en stor del av de sverigedemokratiska väljarna, och jag kommer att fortsätta representera dem, säger han.

”Karlssons marionetter”

Inte heller Gustav Kasselstrand kommer att ställa upp för omval i höst. Han räknade redan innan det formella beslutet fattades med uteslutning, och kallar styrelsen ”marionetter”.

– Styrelsen är bara en ratificeringsinstans för Mattias Karlsson. De är ett gäng marionettdockor, säger Kasselstrand till TT.

Partiledningen har anklagat ungdomsförbundet, SDU, för att se mellan fingrarna med rasism och extremism och för att ha dubbelanslutit medlemmar från Nordisk ungdom. Bråket har skett inför öppen ridå den senaste tiden, och i SVT:s Partiledaren bekräftade Mattias Karlsson att Kasselstrand och Hahne rekommenderats uteslutning.

– Praxis är att inte gå in på enskilda fall. Men Kasselstrand och Hahne har själva valt att föra diskussionen om deras uteslutningsärenden offentligt och därför kan jag säga att de två rekommenderas medlemsutskottet för uteslutning, säger Karlsson.

Intern kritik

Diskussionen om uteslutning har vållat intern kritik i partiet. I förra veckan kallade delar av styrelserna för SDU och SD Stockholm stad i en artikel på DN Debatt hanteringen för ”det största angreppet på interndemokratin i Sverigedemokraternas historia”.

Ytterligare fem partimedlemmar utesluts efter dagens möte efter en utredning mot ett tjugotal medlemmar. Flera av dem som har utretts har självmant valt att lämna partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.