Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Attefall är reporter på SVT och har följt Coronakommissionens arbete som nu ska presenteras. Foto: SVT

Coronakommissionen ger besked om covidsmitta på äldreboenden

Publicerad

Många av dödsfallen till följd av covid-19 i Sverige har skett inom äldreomsorgen. Nu ska den av regeringen tillsatta coronakommissionen säga sitt om hur smittan kunde ta sig in på landets äldreboenden.

I somras tillsatte regeringen en kommission för att granska Sveriges hantering av coronapandemin.

Många vill få svar på vad det var som gjorde att coronaviruset letade sig in på många äldreboenden när det var just de äldre som skulle skyddas. Men att söka de svaren är en stor utmaning, enligt Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

– Det här är enormt komplext och det är även så att i många andra länder så är det många på äldreboenden som drabbats.

”Ordentlig utvärdering”

Diskussionen om dödsfallen i äldreomsorgen är brännhet och i november riktade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skarp kritik mot att många äldre på äldreboenden inte fått vård och behandling utifrån sina individuella behov under pandemin.

Ingmar Skoog skulle gärna se att kommissionen ger konkreta besked om smittan inom äldreomsorgen och att man kan få svar på vilka felaktigheter som gjorts.

– Jag hoppas att man kan ge en ordentlig utvärdering om alla olika smittvägar som viruset kan ha tagit för att komma in på äldreboenden, säger han och tillägger:

– Men det är inte det lättaste att göra det här mitt i en pandemi och man har haft extremt kort tid på sig.

Fortsatt diskussion

Vad en sådan här kommission kan få för betydelse för äldreomsorgen är svårt att spekulera i. Diskussionen kring äldrevården har pågått länge och larmrapporterna genom åren har varit många.

– På sikt måste man se till att äldreomsorgen kan stå rustad för såväl en sådan här pandemi som vanliga influensor. Man behöver se till att det blir bättre villkor, bättre bemanning och bättre kompetens, säger Marta Szebehely, som är professor i socialt arbete vid Stockholms universitet.

Det skulle behövas en separat kommission för att se över äldrevården i Sverige, anser Ingmar Skoog.

– På något sätt har ju pandemin pekat på väldigt många missförhållanden, säger han.

– Jag misstänker att det kommer vara en stor diskussion framåt om hur äldrevården är organiserad och hur man får in medicinsk kunskap i den vården i och med att folk på äldreboenden är så sjuka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet