Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör inrikesminister Mikael Damberg (S) förklara hur han tycker Sverige hanterat coronakrisen. Foto: SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Mikael Damberg (S): ”Äldreomsorgen vår akilleshäl”

Uppdaterad
Publicerad
Årets Almedalsvecka är inställd – därför intervjuas partierna istället i SVT:s Morgonstudion. Inrikesminister Mikael Damberg (S) gästar under fredagen och svarar om slutförhandlingarna med de borgerliga i migrationskommittén, coronastrategin – och hur svensk ekonomi ska komma på fötter igen efter pandemin.

En coronakommission är nu tillsatt som ska utreda hur Sverige hanterat pandemin. Mikael Damberg säger att Sverige har skäl att både vara stolta, över hur den stora omställningen i sjukvården fungerat, men också skäl att vara självkritiska:

– Vår akilleshäl har varit äldreomsorgen, där smittan kom in bland de mest sårbara i samhället, säger han.

Så där är kritiken befogad?

– Verkligen.

– Den politiska slutsatsen av det som Socialdemokrat är att vi har satsat för lite på välfärdsarbeten. Det har varit för osäkra anställningsvillkor, vi har inte haft tillräckliga krav på utbildning för vissa grupper, säger Mikael Damberg (S).

Offentliga investeringar ska rädda ekonomin

På frågan hur svensk ekonomi ska komma på fötter igen efter pandemin svarar han att det offentliga måste gå in med stora investeringar på sjukvård, gröna jobb och utbildningsinsatser för dem som nu blivit arbetslösa.

Samarbetspartierna i januariöverenskommelsen, C och L har snarare pekat på behovet av sänkta skatter.

– Man får lyssna på experterna. Vill man stimulera en ekonomi är det bäst med offentliga investeringar som driver ekonomin, säger Damberg.

Man han håller också frågan om sänkta skatter öppen:

– Man kan diskutera stimulanser till olika grupper. Skulle jag välja att ge mer pengar i plånboken skulle jag välja de grupper som har det tuffast i samhället, som skulle använda varje krona till konsumtion. Då får man också en fördelningseffekt, säger han.

Tror inte migrationen spräcker regeringen

Socialdemokraterna har fått hård kritik från regeringspartnern Miljöpartiet och även internt efter att man valt att endast förhandla med de borgerliga partierna om framtidens migrationspolitik.

Men Mikael Damberg tror inte turbulensen skadar regeringsamarbetet.

– Jag vet inte hur många gånger man genom åren dödförklarat samarbetet mellan S och MP. Men vi har visat under de här sex åren att vi klarar svåra situationer och jag tror vi ska visa att vi klarar den här också, säger han.

Se hela intervjun i SVT:s Morgonstudion här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer