Beslagen av spice ökar

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man befaras ha avlidit efter att ha använt den syntetiska drogen spice och flera ungdomar vårdas på sjukhus efter att ha använt drogen. Samtidigt visar siffor på att beslagen av drogen ökar.

Spice är en syntetisk drog som efterliknar extra stark cannabis. Drogen blandas ut med tobak för att sedan rökas. Innehållet varierar och det finns ett 40-tal olika kombinationer, med olika kemikalier, vilket gör att den är mycket svår att dosera.

– Varje gång som en spicesort blir narkotikaklassad, så dyker det upp en ny sort, där man ändrat någon substans, vi ligger alltid ett steg efter, säger Lennart Karlsson, kriminalkommissarie och chef på krog och narkotikasektionen vid Citypolisen i Stockholm, till SVT Nyheter.

Spicevåg i Sverige

Beslag ökar

Enligt Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, så ökar nu beslagen av drogen.

2012 gjordes 1.195 beslag, året efter var siffran nästan fördubblad: 2.322 beslag. Och trots att 2014 ännu inte är slut har över 2.365 beslag gjorts till och med den 29 oktober.

Ungdomar får intensivvård

Från flera håll i landet kommer nu rapporter om ungdomar som vårdas på sjukhus efter att ha använt drogen. I Fagersta har en 22-åring avlidit, troligen efter en spiceöverdos och i Gävle , Västerås och på Gotland har flera ungdomar fått intensivvård efter att ha använt drogen.

– Jag skulle tro att det är en kombination av att det de använt, innehåller en väldigt stark syntetisk blandning, säger Lennart Karlsson.

Beslag Spice:

2012: 1.195

2013: 2.322

2014 (till och med 29 oktober):  2.365

Källa: Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet