Kammarrätten slår fast att det är olagligt för kommuner att förbjuda slöja i skolan. Foto: Martina Holmberg / TT

Beslut står fast: Olagligt att förbjuda slöja i skolan

Publicerad

Kammarrätten går på samma linje som förvaltningsrätten och stoppar Skurups och Staffanstorps kommun från att införa ett slöjförbud i skolan.

– Att få utöva eller visa sin religion är något som skyddas av både regeringsformen och Europakonventionen, säger kammarrättspresidenten Dag Stegeland i ett pressmeddelande.

Både Skurups och Staffanstorps kommun har tidigare beslutat om förbud mot att bära huvudduk i skolan. I Skurup gäller beslutet både elever och personal och i Staffanstorp endast eleverna.

Men nu har Kammarrätten i Göteborg slagit fast att ett slöjförbud i skolan är olagligt och strider mot både regeringsformen och Europakonventionen.

Att täcka huvudet eller håret kan enligt rätten motiveras av religiös tro och kan ses som en del av individens religionsutövning eller som ett uttryck för individens yttrandefrihet.

Beslutet har tidigare överklagats

Enligt kammarrättspresident Dag Stegeland är skyddet för religionsfrihet i regeringsformen absolut. Om man uttrycker sin religion på ett sätt som samtidigt omfattas av yttrandefriheten kan religionsfriheten begränsas, men bara med stöd av lag.

– Att skollagen anger att utbildningen i skolan ska vara icke-konfessionell handlar om undervisningen, inte vilka kläder som man får ha på sig. Att inskränka religionsfriheten på sätt som kommunerna har gjort saknar alltså författningsstöd i svensk rätt, säger Dag Stegeland i ett pressmeddelande.

Kommunernas överklagades först till förvaltningsrätten i Malmö som fattade beslut om att stoppa slöjförbudet. Kommunerna överklagade sedan till kammarrätten i Göteborg som nu går på förvaltningsrättens linje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer