Myndigheter som prövar Säpos ansökningar om utvisning får inte ta del av all bevisning. Foto: TT

Beslutande myndigheter får inte se Säpos hela bevisunderlag

Publicerad

Myndigheterna som prövar Säpos ansökningar om att utvisa personer som ses som misstänkta säkerhetshot får inte ta del av all bevisning. I stället får de ta ställning utifrån skrivelser som författats av Säpo. Det rapporterar SR Ekot.

Säpo kan använda sig av bevis som den anklagade inte får ta del av när de ansöker om att utvisa en person som ses som en säkerhetsrisk. En granskning av Ekot av lagen om särskild utlänningskontroll visar att även de myndigheter som prövar ärendet inte får ta del av all Säpos bevisning.

Beslut utifrån skrivelser

Ett ärende av detta slag prövas först av Migrationsverket, följt av Migrationsdomstolen som lämnar ett yttrande till regeringen. Enligt uppgifter från Migrationsdomstolen får myndigheten inte ta del av hela bevisunderlaget, utan får i många fall besluta utifrån skrivelser som Säpo tillhandahåller. Detta bekräftas även av dokument som Ekot tagit del av.

Fråga för lagstiftaren

I ett fall som prövades nyligen konstaterar Migrationsdomstolen att Säpos utredning inte är särskilt konkret i ett yttrande till regeringen. Myndigheten skriver även att:

”Det informationsunderskott som finns i dessa ärenden hos domstolen och i än högre grad ibland hos utlänningen och dennes ombud är dock i första hand en fråga för lagstiftaren”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.