Foto: Johan Nilsson/TT & Fredrik Sandberg/TT

Beslutat: Företag kan söka elstöd från och med 30 maj

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 30 maj kan företag och organisationer söka elstöd hos Skatteverket. Det beslutades under ett extra regeringssammanträde under måndagen, enligt ett pressmeddelande.

Det var i fredags som EU-kommissionen godkände det nya elstödet avsett för företag i södra Sverige.

– Jag är glad att kunna meddela att regeringen så snabbt som möjligt på ett extra regeringssammanträde i dag har fattat beslut om förordningen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i pressmeddelandet.

EU godkände att företag i elområde 3 och 4 ska kunna ansöka pengar från en pott på runt 30 miljarder kronor. Pengarna kommer från så kallade flaskhalsavgifter som Svenska kraftnät fått till följd av höga elpriser och stora prisskillnader mellan södra och norra Sverige.

EU krävde förändringar

Redan 20 februari tog Klimat- och näringslivsdepartementet samt Finansdepartementet fram två förslag med regleringar för stödutbetalningarna. Men till följd av EU:s regler om statsstöd till företag krävdes att kommissionen godkände det hela, och godkännandet medförde vissa förändringar gällande företag med fasta elprisavtal.

”Anledningen till detta är att Europeiska kommissionen bland annat ville försäkra sig om att endast företag och organisationer som påverkats negativt av Rysslands invasion av Ukraina får ta del av elstödet”, skriver Klimat- och näringslivsdepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.