Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre polisinsatser – på ett dygn. Samtliga med koppling till Israels ambassad. Hör åklagaren om utredningarna efter händelserna i maj. Foto: Polisen/TT

Beväpnad 15-åring fick order via chatt – greps i taxi på väg mot Israels ambassad

Publicerad

15-åringen grips med ett skarpladdat vapen i en taxi på väg mot Israels ambassad. 24 timmar senare har ytterligare en taxi med samma slutdestination stoppats – och en skjutning inträffat vid ambassaden. Nu kommer det första åtalet.

Strax efter klockan två på natten den 16 maj stoppar polisen en taxi i Tyresö. I bilen sitter en 15-årig pojke hemmahörande i Västerås. Han har handskar på sig och i hans jackficka ligger en skarpladdad halvautomatisk pistol.

Slutdestinationen för taxibilen är Israels ambassad på Östermalm i Stockholm.

Nu åtalas 15-åringen misstänkt för grovt vapenbrott.

– Jag har beslutat att väcka åtal om grovt vapenbrott gällande en person som har varit i färd med att transportera ett skarpladdat vapen till Israels ambassad, säger åklagaren Rasmus Öman.

Instruktioner via chatt

I utredningen framgår att pojken får instruktioner via chattmeddelanden om hur han ska agera. En användare som kallar sig ”Avon Barksdale” ser till att taxibilar bokas och skickar en video från en plats i Tyresö där ett vapen ska hämtas.

”Ta gunnen snabbt. Ladda den och mantla den. Taxin där när som”, skriver användaren.

En halvtimme senare grips 15-åringen av polis.

– Vi kan se att han får instruktioner om var det här vapnet ska plockas upp. Det finns andra som är misstänkta för medhjälp till brottet, men ingen annan är frihetsberövad, säger Rasmus Öman.

Tre fall – på ett dygn

Dygnet efter att den 15-årige pojken greps skedde ytterligare två polisinsatser med koppling till Tyresö och Israels ambassad.

På kvällen den 16 maj stoppade polisen ytterligare en taxi på väg mot ambassaden. En 16-åring från Tyresö är misstänkt för grovt vapenbrott efter händelsen.

Och vid 02-tiden den 17 maj inträffade en skottlossning vid den israeliska ambassaden.

– En 14-åring är utpekad som skytt i det fallet. Men 14-åringen är inte straffmyndig och hanteras av andra myndigheter, säger Rasmus Öman.

Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad har pekat ut Iran som beställare av attentat mot ambassaden i Sverige.

Säkerhetspolisen i Sverige har bekräftat att Iran använder gängkriminella för att utföra attacker i Sverige, men Säpo vill inte nämna några specifika fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.