Foto: SVT

Bevisen mot Schibbye och Persson iscensattes

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan nu avslöja att de videor som den etiopiska regeringen använt som bevis för hur gripandet av de svenska journalisterna gick till är iscensatta. Våra källor hävdar till och med att videon spelades in två dagar efter Johan Persson och Martin Schibbye greps.

Under rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye hösten 2011 visade åklagaren videofilmer som han menade klart och tydligt bevisade svenskarnas brott. Redan då ifrågasattes en videosekvens och åklagaren tvingades erkänna att ljudet från skottlossning var pålagt i efterhand. Men åklagaren hävdade bestämt att filmerna visade gripandet på ett autentisk sätt.

Välregisserat skådespeleri
SVT har nu tagit del av det oredigerade råmaterialet. Åklagarens film ger intrycket av att det är hårda strider när två rebeller från ONLF-gerillan grips. Men i originalmaterialet syns tydligt att ”rebellerna” agerar som om de vore statister vid en filminspelning och skrattar mellan scenerna. När SVT granskar fler sekvenser blir det än mer tydligt att det handlar om ett välregisserat skådespeleri.

–De var bara skådespelare och hade aldrig ens träffat Martin Schibbye och Johan Persson, säger Abdulahi Hussein, som lämnat materialet till SVT och nu lever under dödshot. Trots det väljer han att träda fram med sitt namn.

Falska bevis
Vid rättegången vittnade också två soldater från den särskilda gränspolisstyrkan om att ett stort antal ONLF-rebeller dödats när de svenska journalisterna greps. För att styrka detta visas en död rebell i åklagarens film. Mannen påstås ha dödats ett par minuter tidigare och sekvensen är tagen på avstånd. I originalmaterialet finns närbilder på liket men SVT:s källor säger att det är ett gammalt lik. Skotthålen är torra och partier av ansiktet är blåfärgat.

–Militären höll Johan och Martin kvar i djungeln i flera dagar. Anledningen till det var att man skulle få tid att spela in filmen. När filmen var klar togs de till huvudstaden Addis Abeba så att ambassaden kunde träffa dem, säger Abdulahi Hussein.

Smugglats ut
Filmmaterialet har smugglats ut i etapper från Etiopien av källor som nu lever under dödshot. Abdulahi Hussein arbetade tidigare inom den etiopiska administrationen i Ogaden men har nu flytt från landet. Han var ansvarig för insamlandet av det filmade material som använts i den etiopiska videon och det var han som godkände resultatet.

–Syftet med videon var att åtala dem och få dem dömda till ett långt fängelsestraff.

Tv-tips: På torsdag sänder Uppdrag Granskning-special om historien kring gripandet och frigivningen av Martin Schibbye och Johan Persson. Torsdag 20.00 i SVT2 och SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslade i Etiopien

Mer i ämnet