Inrikesminister Anders Ygeman (S) och Morgan Johansson (S) på pressträffen på Rosenbad i Stockholm med anledning av den senaste tidens bilbränder runt om i landet. Samhället kommer inte att lägga fingrarna emellan, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hårdare tag föreslås mot bilbrännare

Uppdaterad
Publicerad

Fler bilar i Malmö, Lund, Linköping och Norrköping har satts i brand under natten. Scenariot har varit återkommande flera dygn i rad, och med anledning av det höll inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) i dag presskonferens. Ett av förslagen som presenterades var att rättsprocessen måste bli snabbare. Jourdomstolar kan bli aktuella och minimistraffet för grov skadegörelse föreslås bli sex månaders fängelse.

– Jag är förbaskat trött på ligisterna som förstör, sa justitieminister Morgan Johansson.

Anders Ygeman och Morgan Johansson konstaterade på presskonferensen att bilbränderna är alldeles för många.

Ministrarna pekade på en lång rad utredningar och förslag som man överväger att införa. Det handlade bland annat om att höja lägstastraffet för grov skadegörelse till sex månaders fängelse.

Man vill även överväga att införa snabbspår och jourdomstolar för vissa typer av brott.

Presskonferensen kommer efter flera nätter då det brunnit i bilar i bland annat Malmö och i Stockholmsområdet.

Garagelänga brann ned

Särskilt utsatt under natten mot onsdag var Norrköping, där ett tjugotal bilar förstördes i en misstänkt anlagd brand i en garagelänga i stadsdelen Klockaretorpet. Elden spred sig snabbt när lågorna slog upp.

– Fyra personer sågs springa därifrån i samband med att branden bröt ut, till en ljus bil som stod och väntade på dem, säger polisens vakthavande befäl Torbjörn Lindqvist till SVT Nyheter.

Händelsen rubriceras som mordbrand, alternativt grov skadegörelse.

Två larm på nio minuter

Även i Malmö brann det. Polisen fick två larm inom loppet av nio minuter. Det första kom vid halvtvå-tiden då det redan brann i en bil på Tornfalksgatan. När det andra larmet kom var flera bilar antända på Hårds väg.

Sedan början av juni har det varit fler än 100 bilbränder i Malmö.

Bilbrand i Lund

Även i Lund brann det bilar natten till onsdagen. Ett larm kom strax efter 02. En bil brann på Nordmannavägen och Räddningstjänsten lyckades släcka branden utan att den spred sig.

Under natten drabbades även tre bilar i Linköping. En är helt utbränd, en är delvis utbränd, och en är skadad av värmestrålning.

Senast i går sattes sju bilar i brand i Stockholmsförorten Jordbro.

Regeringen får kritik

– Det krävs en ordentlig insats nu, mer muskler till polisen, fler poliser, men också att regeringen samlar berörda myndigheter och försäkringsbolag, säger förra justitieministern Beatrice Ask (M) till TT. Hon syftar på bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), räddningstjänst och polis.

(1 juni 2016 till 16 augusti 2016)

Stockholm: 134

Malmö: 108

Göteborg: 43

Källa: Räddningstjänsten Syd, Räddningstjänsten Storgöteborg och Storstockholms Brandförsvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilbränderna i Malmö

Mer i ämnet