Utrikesminister Carl Bildt under en presskonferens i Kiev, tidigare i år. Foto: Efrem Lukatsky

Bildt: Allvarligaste ryska flygkränkningen

Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt (M) reagerar mycket kraftigt på den ryska kränkningen av svenskt luftrum.
– Den är allvarlig och det är därför vi väljer att snabbt och offentligt framföra en protest direkt till Rysslands ambassadör, säger han.

Utrikesdepartementet bekräftar idag att det under onsdagen skett en allvarlig kränkning av svenskt territorium när två ryska stridsflygplan passerade in och ut ur svenskt luftrum söder om Öland.

UD kallade under fredagseftermiddagen upp Rysslands ambassadör i Stockholm för att framföra Sveriges formella protest mot händelsen.

Carl Bildt kan inte minnas att något liknande inträffat under hans år som utrikesminister.

– Jag kan bara konstatera att under mina åtta år som utrikesminister så har vi inte haft ett enda fall där vi på den här nivån har kallat upp något land och framfört en protest mot en kränkning av det här slaget, säger han till SVT.

”Inget missförstånd”

– Vi har åtskilliga kränkningar, de allra flesta är missförstånd eller misstag. Det här är inte det. Det här går inte säga att det vare sig är missförstånd eller misstag, säger Carl Bildt.

TT: Varför tror du Ryssland agerar så här?

– Det kan man spekulera över, men vi har sett ett mer offensivt militärt uppträdande från deras sida. Det här är dock förvånande, tycker jag.

Samtidigt som kränkningen ägde rum befann sig Bildt i möte med riksdagens utrikesutskott och försvarsutskott där just kränkningar av luftrummet diskuterades.

– Det är lite märkligt, jag håller med om det, säger Bildt.

På mötet diskuterades öppenheten kring kränkningar.

– Vi har hela tiden haft inställningen att inträffar det några allvarliga, medvetna kränkningar, då ska vi vara öppna med det. Men vi har inte haft några sådana, säger Bildt.

Han informerades dagen därpå, på torsdagsförmiddagen, av försvarsminister Karin Enström (M). På eftermiddagen hölls ett möte på UD där Försvarsmakten och en representant från Socialdemokraterna deltog. Där fick Försvarsmakten i uppdrag att snabbt ta fram en rapport som kunde ligga till grund för den diplomatiska markeringen som sedan gjordes.

Björklund: Upptrappning

Tidigare under dagen reagerade flera andra svenska politiker kraftfullt på avslöjandet. ”En upptrappning”, säger FP-ledaren Jan Björklund och  Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin konstaterar att det är ”en av de mer graverande kränkningarna vi haft den senaste tiden”.

Kränkning i 30 sekunder

– Det var två ryska plan av typen SU 24 som kränkte svenskt luftrum sydost om Öland omkrig klockan 11.45 på onsdagen, säger Gabor Nagy, flygtaktisk chef på Försvarsmakten till SVT.

Enligt Nagy var planen från Kaliningrad och kom söderifrån. Kränkningen varade i ungefär 30 sekunder och Försvarsmakten uppger att de hade kontroll på var de ryska flygplanen befann sig i god tid.

Radar och jaktflyg följde först planen, därefter skickades incidentjakten upp för att identifiera, och vid behov avvisa, de ryska planen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska plan kränkte svenskt luftrum

Mer i ämnet