Ryskt plan av typen Suchoj Su-24. Foto: Wikimedia commons

Ahlin (S): En graverande kränkning

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska kränkningen av svenskt luftrum i onsdags bedöms av flera politiker som allvarlig. Både Socialdemokraterna och Folkpartiet är oroade – en av de allvarligaste kränkningarna av svenskt luftrum hittills, anser Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin.

Det var i onsdags som ryska stridsflygplan kom in i svenskt luftrum i vad försvarsmakten bedömer var en avsiktlig kränkning.

– Det är klart att det är allvarligt. Om det stämmer är det här en av de mest graverande kränkningarna vi haft den senaste tiden, säger Ahlin till SVT.

Planen ska ha lämnat svenskt luftrum sedan ett svenskt Gripen-plan markerat närvaro.

Utrikesminister Carl Bildt bekräftar att regeringen är informerad om händelsen. Bildt bad i går Försvarsmakten om en brådskande rapport om incidenten. Myndigheten kommenterar tills vidare inte händelsen.

Björklund: Upptrappning som pågår

– Det är något allvarligare än vad tidigare kränkningar har varit. Den var mera tydlig och varade under länge tid, säger Jan Björklund (FP).

Han konstaterar att man kunnat se rysk aktivitet mot Sverige under en tid.

– Det är en upptrappning som pågår och därför har jag pekat på behovet av att stärka försvaret, säger Björklund.

Kränkningen skedde samtidigt som Bildt och överbefälhavaren i riksdagens försvars- och utrikesutskott diskuterade just rysk aktivitet i Östersjön. Det är oklart om de då visste vad som hade hänt, men efter mötet sade Bildt till journalister:

– Det är en successivt ökad aktivitet, men jag skulle inte dramatisera det alltför mycket.

Kränkningar och övningar

Visa

 * 18 juli 2014: Ett amerikanskt spaningsflygplan kränker svenskt luftrum, efter att på internationellt luftrum jagats bort av ryskt flyg.

 * 20 juni 2014: Två polska plan kränker svenskt luftrum. Enligt Carl Bildt var det troligtvis av misstag.

 * 28 oktober 2013: Fem ryska plan, varav två bombplan genomför anfallsövningar mot Sverige, Polen och Baltikum i två timmar. Två svenska Gripen-plan skickades upp för att markera närvaro.

 * Natten mot långfredagen 2013 övade ryska plan i närheten av Sverige och svenska Gripenplanen stannade på marken, vilket kritiserades.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska plan kränkte svenskt luftrum

Mer i ämnet