Det säkerhetspolitiska läget i Östersjöområdet just nu kan jämföras med det under Kalla kriget, säger Johan Eelland, analytiker på FOI.

FOI: Räkna med fler kränkningar i framtiden

Publicerad

Det är en ny normalbild som håller på att etableras där ryska kränkningar kommer bli vanligare, spår analytiker på FOI.

UD har nu bekräftat att två ryska plan kränkt svenskt territorium under onsdagen.

– Under en lång tid har Ryssland ökat sin aktivitet i Östersjöområdet, det kan vara ett sätt att testa svensk beredskap, säger Johan Eelland, analytiker på Försvarets forskningsanstalt, FOI.

Förändring av normalbilden

Det kan vara ett sätt att visa på rysk makt, och ett sätt att visa upp sin militära styrka.

– Den förändringen av normalbilden har vi sett de senaste åren, och jag tror att vi kommit till ett nytt normalläge nu, säger Johan Eelland.

SVT: Du säger nytt normalläge, betyder det att vi kan vänta oss fler kränkningar i framtiden?

– Det tror jag, det normalläge vi hade under Kalla kriget innehöll ganska många kränkningar. Med tanke på det säkerhetspolitiska läget i Östersjöområdet, så kan vi förvänta oss något liknande nu, tror Johan Eelland.

Sverige protesterar

I dag framförde Sverige sin protest mot händelsen.

– Sverige har gjort det man kan begära, vi har visat att vi inte accepterar den här typen av kränkningar, men att UD kallade till sig den ryske ambassadören får nog inte större konsekvenser, säger Johan Eelland, analytiker på FOI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska plan kränkte svenskt luftrum

Mer i ämnet