Foto: Scanpix

Rysk känga efter Bildts hbtq-tweet

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands ambassad i Stockholm reagerar kraftigt på utrikesminister Carl Bildts kritik av en ny rysk lagstiftning mot homosexuella.

Utrikesminister Carl Bildt angrep i dag den ryska lagstiftning, som antogs i juni, enligt vilken ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” förbjuds.

I ett tweet i morse skrev Bildt, fritt översatt, att:

HBT-rättigheter under attack

”Hatkampanj mot hbt-personer i Ryssland på uppgång efter ny lag. Motbjudande. Omänskligt.”

Den kritiserade lagen kommer, enligt kritiker, kunna användas för att åtala någon som uttrycker stöd för homosexuella.

”Inte diskriminerande”

Nu har utrikesministern fått svar på tal i ett uttalande från den ryska ambassaden i Sverige, enligt Expressen.

”Den nyligen antagna ryska lagen som förbjuder propaganda för homosexualitet för minderåriga har ingenting att göra med diskriminering av HBT-personer och inkräktar inte på deras rättigheter. Sådana påståenden är helt enkelt falska”, skriver den ryska ambassadens pressattaché Alexander Pasjedko.

Enligt Pasjedko har lagen antagits för förhindra ”omvänd diskriminering, när en liten grupp medborgare ges rätt att aggressivt marknadsföra sina åsikter till barn som strider mot de synpunkter som den dominerande majoriteten av ryssarna.”

Enligt Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga har utrikesministern inga fler kommentarer i frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HBT-rättigheter under attack

Mer i ämnet