Foto: Janerik Henriksson/TT

Bilfritt på liv eller död – het fråga i valet

Uppdaterad
Publicerad

Bilfria centrum är något som många partier går till val på. Det visar SVT:s lokala valkompass. Men det som ger liv på en plats, kan leda till död på en annan.

– Vi måste verkligen nyansera vad vi menar med ”bilfrihet”, säger Björn Bergman, vd för organisationen Svenska Stadskärnor.

I valkompassen är det många partier som profilerar sig i frågan. Ett förekommande argument för bilfria stadskärnor är att det gynnar handeln. Människan sätts i centrum. Bilfriheten sänker bullernivåerna, förbättrar luftkvalitén, minskar olycksrisken och stärker den allmänna trivseln. Detta i sin tur leder till en ökad vilja bland invånarna att befinna sig i centrum och inte minst att handla där.

Val 2018 Småland

”Bilfrihet är en utopi”

Svenska Stadskärnors vd Björn Bergman är inte säker på att detta är en generell sanning. Han sympatiserar med visionen om bilfritt men tror inte på helt bilfria städer.

– Bilfrihet är en utopi, säger han.

Enligt Björn Bergman finns en risk att man med bilfritt-trenden skapar en förenklad bild av hur våra städer faktiskt fungerar. Han vill därför rikta en uppmaning till politikerna.

– Vi måste verkligen nyansera vad vi menar med ”bilfrihet”. Vi får inte låta otydliga definitioner och utopier ta överhanden över verkligheten. Vi behöver en ”tillräckligt” bilfri stadskärna, med god tillgänglighet för de bilar som en stor del av kunderna använder sig av för att ta sig till stadskärnan.

Passar inte överallt

Långt ifrån alla städer har samma förutsättningar som storstäderna, där bilifri handel kan vara ett alternativ. Man måste välja olika lösningar, menar Björn Bergman.

– Det värsta är när små städer planeras utifrån en vision som egentligen bara fungerar i riktigt stora och täta städer. Det finns en trend bland planerare där man i olika hög grad planerar så att det blir svårt att komma till stadskärnan. Det ger motsatsen till en välfungerande stad, eftersom kunderna så att säga “stängs ute” från staden, säger Björn Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet