Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när demonstranter bärs bort från åhörarplatsen i riksdagen Foto: SVT/Fredrik Larsson

Billström avbröts i riksdagen – personer släpades ut

Uppdaterad
Publicerad

När utrikesminister Tobias Billström (M) skulle läsa upp regeringens utrikespolitiska deklaration avbröts han av en person som ropade från läktaren att Israel begår folkmord. Protesterna fortsatte under debatten och flera personer avlägsnades av riksdagens säkerhetsvakter. En person är fortsatt gripen av polis.

I regeringens utrikespolitiska deklaration sade utrikesminister Tobias Billström (M) bland annat att ”Sverige står bakom Israels legitima rätt att försvara sig mot Hamas i enlighet med folkrätten och den internationella humanitära rätten”.

Då blev han avbruten av en person som ropade ”Israel begår folkmord, hur kan du stå för det här?”.

Krig mellan Israel och Hamas

Personen blev avlägsnad från läktaren och utrikesministern kunde fortsätta.

– Mot bakgrund av det katastrofala läget i Gaza anser regeringen att ett eldupphör av humanitära skäl är nödvändigt, sade Billström.

Billström upprepade också kravet att alla israeliska gisslan måste släppas av Hamas, och uppmanade Israel att ”ta itu med det oacceptabla bosättarvåldet på Västbanken”.

Protesterna fortsatte under debatten

Men protester uppstod återigen när Aron Emilsson (SD) och Morgan Johansson (S) debatterade om att stoppa stödet till Unrwa, FN:s organ för palestinska flyktingar.

Personer kunde höras från läktaren när de ropade ”alla ser och alla hör hur barn i Gaza dör”.

– Det är inte tillåtet och inte förenligt med demokratiska principer att störa riksdagens sammanträde, sade talman Andreas Norlén.

Det hände igen när Aron Emilsson (SD) återigen talade om Israel, och en person från läktaren ropade att ”Israel bedriver folkmord”.

En gripen av polis

Enligt Carina Larsson, pressekreterare på riksdagsförvaltningen, har minst fem personer på läktaren gripits av säkerhetsvakter, och har överlämnats till polis misstänkta för störande av förrättning.

Enligt polisen är minst en person fortsatt gripen, misstänkt för våldsamt motstånd. Ett antal personer avvisades från platsen. I nuläget är det oklart om någon mer person kommer att gripas av polis.

Polisen fortsätter sitt arbete på plats, och försöker enligt presstalesperson Daniel Wikdahl få reda på vad som har hänt, vilka personerna är, och vad som kommer att hända framåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Forums livesändning från den utrikespolitiska debatten. Foto: Samuel Steén/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet