Billström ber om ursäkt: ”Uttryckte mig dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Billström uppger att han blivit korrekt citerad i DN och att han nu vill be om ursäkt. Men MUF nöjer sig inte med en ursäkt: ”Billström har mycket kvar att bevisa”, säger ungdomsförbundets ordförande.

Det var i dagens DN som migrationsminister Tobias Billström säger att han vill ”komplicera bilden av de som gömmer papperslösa”. Det är ett uttalande som väckt starka reaktioner i sociala medier.

I ett uttalande till TT ber Billström om ursäkt och säger att han blivit korrekt citerad.

– Jag vill be om ursäkt för det som står i dagens DN. Jag förstår att folk blir provocerade av denna formulering, säger han.

Vad var det du ville säga?

– Skuggsamhället är något som är svårt att tala om. När människor lever i ett skuggsamhälle så riskerar de att fara illa och utnyttjas. Men jag uttrycker mig dåligt i den här intervjun, säger Billström.

Det kan tolkas som att blonda och blåögda har godare syften när de gömmer papperslösa än andra.

– Jag uttryckte mig dåligt, för utseendet är inte det relevanta i någon del när man diskuterar de här frågorna, säger Billström.

Det finns de som anser att det är ett rasistiskt uttalande. Vad tycker du om det?

– Jag kan säga att formulera sig på det sättet som jag gjorde, det leder fel och det är jag ledsen för och därför vill jag också gärna be om förlåtelse till alla de som tagit illa vid sig, säger Billström.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hälsar att han är nöjd med att Billström tagit tillbaka sin kommentar.

– Fredrik Reinfeldt tycker att det är bra att Tobias Billström har bett om ursäkt, säger Markus Friberg, pressekreterare hos statsministern.

Enligt Friberg har Reinfeldt inga ytterligare kommentarer i frågan för tillfället.

MUF: ”Ursäkt räcker inte”

Moderata ungdomsförbundets ordförande Erik Bengtzboe reagerade snabbt och starkt på Billströms uttalanden.

– Det är bra att han har bett om ursäkt men det räcker inte. Billström har väldigt mycket kvar att bevisa och Moderaterna väldigt mycket kvar att klarlägga när det gäller migrationspolitiken. Dagens spretighet är inte acceptabel, säger Bengtzboe.

– Moderaterna måste helhjärtat och utan frågetecken ställa upp på den generösa migrationsöverenskommelsen som Alliansen har gjort med Miljöpartiet. Nu är det nog med konstigheter, säger Bengtzboe och tillägger att Billströms förtroende testas nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Billström

Mer i ämnet