Visa alla (2)
Visa alla (2)

Billström: Jag stannar kvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste dagarnas storm kring migrationsminister Tobias Billström (M) fick han i dag svara på frågor i riksdagen om sina kritiserade uttalanden.
Han sa att han var slarvig när han uttalade sig.

Vid riksdagens frågestund i dag hade riksdagsledamöterna chansen att ställa frågor till fem statsråd – en av dem migrationsminister Tobias Billström (M).

Billström har den senaste veckan kritiserats både från höger och vänster för sitt uttalande om att det inte är ”blonda och blåögda” som gömmer papperslösa – men också för ett tidigare uttalande om ”volymer” på invandringen.

Vid frågestunden i dag ville Mehmet Kaplan (MP) veta vilket av uttalanden migrationsministern bett om ursäkt för – men fick inget rakt svar.

– Det var dåligt att formulera sig på det sättet, det leder fel och är provocerande. Det är svårt att prata om skuggsamhället och det är någonting vi bör bekämpa. Men det var fel av mig att ha en ingång i den diskussionen som handlade om ögonfärg eller hårfärg och jag är uppriktigt ledsen för det, svarade Billström.

”Tar starkt avstånd från rasism”

Vänsterpartiets Christina Höj Larsen ville veta om Billström själv hade tyckt att en person som sade att blonda och blåögda är hederligare än andra hade uttryckt sig rasistiskt.

– Jag tar mycket starkt avstånd från rasism och främlingsfientlighet och från att värdera människor med utgångspunkt från deras hårfärg eller ursprung. Det är en oacceptabel människosyn, sade Billström och möttes av starka applåder.

”Tar ansvar för mitt felande”

Sara Karlsson (S) menade att Billström som minister har ett ansvar för att inte underblåsa rasistiska stämningar i debatten och ville veta hur Billström tyckte att han lyckades förvalta det ansvaret.

– För mitt personliga felande tar jag fullständigt ansvar. Att formulera sig som jag gjorde leder fel och provocerar. Sedan har alla som deltar i den politiska debatten ett gemensamt ansvar att värna det språk vi använder, svarade Billström.

Billström tryckte själv flera gånger på att regeringen tagit emot hundratusen personer fått asyl sedan 2006 och att han vill fortsätta att driva en human och rättssäker asylpolitik.

– Sveriges dörr mot omvärlden är och ska förbli öppen, sade han.

”Jag var slarvig”

Direkt efter frågestunden höll Billström en improviserad pressträff utanför, där han återigen bad om ursäkt för sitt uttalande – men sade också att han aldrig har funderat på att avgå som minister.

– Jag tänker fortsätta att arbeta som stadsråd. Det man har sagt kan inte göras ogjort men jag kan konstatera att det jag sade var dumt. Jag måste vara bättre förberedd och tänka på hur jag uttrycker mig. Jag var slarvig, säger han.

Han menade att den hårda kritiken från statsminister Fredrik Reinfeldt var ”berättigad” och sade sig också ångra sitt tidigare uttalande om ”volymer” på flyktingar.

– Det ledde tankarna fel. Vi ska inte ha någon allmän minskning av asylinvandringen, sade han.

”En tydlig strategi”

SVT:s inrikeskommentator Mats Knutson kallade Billströms svar i dag för ”en klassisk politisk pudel”.

– Billström hade en tydlig strategi att inte gå i svåromål och bemöta kritiken utan i princip besvara varje fråga med att be om ursäkt för sina uttalande och framstå som ångerfull i talarstolen, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Billström

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter