Migrationsminister Tobias Billström (M). Foto: Scanpix

”De flesta bor inte hos blonda och blåögda”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsminister Tobias Billström säger i Dagens Nyheter att han vill ”komplicera bilden av de som gömmer papperslösa”. Uttalandet har väckt starka reaktioner i sociala medier.

Migrationsminister Tobias Billström får i Dagens Nyheter frågan om vad hans bästa argument är för att få en person som gömmer papperslösa att sluta med det. Billström svarar att han inte tror att ”vi har så mycket att säga till en människa som väldigt ofta har den här självbilden: Jag är god och jag gör gott”.

Om människor som gömmer papperslösa säger Billström:

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, säger han.

”Dags för dig att avgå!”

Detta är ett uttalande som väckt starka reaktioner. Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson och riksdagsledamot Maria Ferm säger att hon är oroad.

– Det var ett oroväckande uttalande. Jag tycker att det är oroväckande varje gång man gör skillnad på människor – och det är helt irrelevant hur de som gömmer papperslösa ser ut, säger hon till SVT Nyheter och fortsätter:

– Jag är oroad över den riktning Moderaterna verkar gå åt den senaste tiden. Till exempel när man pratade om att ”minska volymerna för invandring”. Det går tvärt emot överenskommelsen vi har som syftar till att göra migrationspolitiken mer öppen och human.

Även i sociala medier ifrågasätts Billströms uttalande:

”Migrationsministern: ”blonda och blåögda gömmer inte flyktingar” Vad är detta för människosyn??”, skriver KD:s rättspolitiska talesperson Caroline Szyber.

”Fortfarande Världens Mest Kompetenta Regering, någon?”, skriver  Leif Pagrotsky (S) på sin Twitter och länkar till DN:s artikel.

”Tobias Billström, här har du en blond och blåögd tant som tycker att det börjar bli dags för dig att avgå!”, skriver författaren och komikern Jonas Gardell på sin Facebook.

”jag fattar inte komplicerandet Billström vill göra? Är blonda per definition goda, men ickeblonda inte goda?”, twittrar författaren och skribenten Isobel Hadley-Kamptz.

Dagens industris politiska reporter Tomas Nordenskiöld går ännu längre och undrar om Billström kan sitta kvar på sin post.

”Frågan är om Billström verkligen kan sitta kvar efter hans uttalande i DN idag?”, skriver han på Twitter.

Reportern som intervjuat Billström, Niklas Orrenius, har bandat hela intervjun och även lagt ut hela citatet på sin Facebook-sida.

Tar tillbaka uttalande

I artikeln framgår också tydligt att Billtröm inte har koll på migrationspolitiken som man klubbat igenom med Miljöpartiet och att han är emot sin egen reform om att papperslösa som bor i Sverige ska ha laglig rätt att gå i gymnasiet.

”Vi har ju valt, från regeringens sida, att inte inkludera gymnasieskolan. Det finns säkert de som tycker att man bör göra det. Men då blir den intressanta frågan: jaha, ska vi i nästa vända säga att högskoleutbildning och universitetsutbildning också ska tillkomma den här gruppen?”, säger han bland annat.

Dessa uttalanden tas tillbaka dagen efter av hans pressekreterare Linda Norberg som säger att han sagt fel. ”Även ministrar gör fel ibland.”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Björn Söder skriver i en debattartikel på Aftonbladet att Billström är välkommen över till Sverigedemokraterna.

”Även om Moderaternaunder nuvarande ledning inte är beredda att öppna upp för en ansvarsfull invandringspolitik vet vi att det bubblar under ytan i de moderata leden. Reinfeldts migrationsminister är det yttersta beviset för detta.”, skriver de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Billström

Mer i ämnet