• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte avstå från att verkställa åtgärder” – se ett utdrag ur intervjun i klippet. Foto: Fredrik Persson/TT

Billström: Terrorhotet kan leda till stopp för koranbränningar

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson har anklagat regeringen för att ge efter för utpressning och hot när man beslutat om att utreda förändringar i ordningslagen.

Utrikesminister Tobias Billström (M) håller fast vid att terrorhotet mot Sverige ligger bakom regeringens agerande.

– Vi kan inte i ett läge där vi ser att rikets säkerhet är satt på spel avstå från att verkställa åtgärder, säger han i SVT:s 30 minuter.

En översyn av ordningslagen är nödvändig att göra eftersom rikets säkerhet är hotad, menar utrikesminister Tobias Billström.

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson håller inte med. Han har kritiserat regeringen för att böja sig för påtryckningar från den muslimska världen när man nu ska utreda förändringar i ordningslagen. Det kan leda till ett sluttande plan där yttrandefriheten hotas, menar han.

– Att i det här läget ens överväga lagändringar som en eftergift för utpressning och hot, det är oacceptabelt, sa Åkesson i sitt sommartal.

”Åkesson har en poäng”

Tobias Billström medger att Jimmie Åkesson har en poäng om yttrandefriheten, men säger samtidigt:

– Vi kan inte i ett läge där vi ser att rikets säkerhet är satt på spel avstå från att verkställa åtgärder.

Om ordningslagen förändras skulle det få som effekt att koranbränningar kan stoppas, vilket i dag inte är möjligt.

– Vi ser att det finns ett glapp mellan det utrymme som finns för inskränkningar av yttrandefriheten i regeringsformen redan i dag och hur ordningslagen är konstruerad, säger han i 30 minuter och fortsätter:

– Jag tror att det välkomnas av en majoritet av svenska folket, att regeringen tar frågor som rör rikets säkerhet på yttersta allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.