Birgitta Ohlsson meddelar att hon inte kommer ställa upp i val till partiledare. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Birgitta Ohlsson säger nej till ny kandidatur

Publicerad

Birgitta Ohlsson är en av de personer som figurerat i diskussionerna om vem som skulle kunna bli Liberalernas nya partiledare. Men nu stänger den tidigare EU-ministern och mångåriga riksdagsledamoten dörren: ”Tack för alla omtänksamma mail! Det värmer enormt <3 Men jag har ingen önskan eller längtan att återvända till svensk partipolitik.”, skriver hon på Twitter.

Ohlsson är ett i raden av framträdande L-namn som sagt nej till partiledarposten de senaste dagarna. På torsdagen sade riksdagsledamoten Gulan Avci att hon inte känner att hon befinner sig i ett läge där hon kan ta sig an uppdraget.

EU-kommissionären Cecilia Malmström sade nej redan i december och upprepade samma nekande svar i en intervju med Dagens Nyheter på fredagen.

På Twitter skriver Birgitta Ohlsson att hon inte önskar återvända till svensk politik. Foto: Foto: Skärmdump

Centerpartiets före detta kommunikationschef Ola Spännar kommenterade Ohlssons twitter-inlägg med att ”ett nej kan bli ett ja”, varpå Birgitta Ohlsson svarade: ”Inte i mitt fall. Jag är ingen Göran Persson – utan brukar som bekant vara tydlig om jag kandiderar till uppdrag.”

Har utmanat Björklund tidigare

Birgitta Ohlsson utmanade Jan Björklund om partiledarposten 2017, men valde att ge upp efter att inte ha lyckats samla tillräckligt mycket stöd.

Hon var riksdagsledamot mellan 2002 september 2018, med undantag för hennes tid som EU- och demokratiminister mellan 2010 och 2014.

Birgitta Ohlsson hamnade i medias strålkastarljus 2008 när hon som enda riksdagspolitiker la ner sin röst i omröstningen om FRA-lagen.

Få favoriter kvar

Birgitta Ohlsson är det senaste namnet som meddelat att de inte ställer upp i valet, trots att de lyfts fram av partiets medlemmar. Av de möjliga kandidaterna är det bara Nyamko Sabuni, Mats Persson och Johan Pehrson som vill bli partiledare erfar SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer