”Bisarrt att vi skulle beställa bränder”

Uppdaterad
Publicerad

Ett rykte sprids bland ungdomarna i Husby – kvällstidningarna betalar om man tänder eld på en bil och skickar filmen till dem. ”Bisarra påståenden”, svarar tidningarnas chefredaktörer.

Ett blogginlägg skrivet av Joakim Lamotte, journalist på SVT Debatt, har fått snabb spridning under dagen. Lamotte har träffat ungdomar i Husby som påstår att de erbjudits tusentals kronor från kvällstidningarna för att bränna bilar framför kameran.

En av dem säger sig ha fått 4.000 kronor från Expressen för en bild, och alla har telefonnumren till Expressen i sina mobiler.

AP-journalisten Malin Rising säger sig ha träffat ungdomar som påstår samma sak.

”Det exakta citatet var: Journalisterna kommer och säger att de betalar för bilder så människor går ut och tänder eld på bilar bara för det”, skriver hon på Twitter.

Ryktesspridning bland ungdomarna

Även organisationen Lugna Gatan vittnar om att det pågår en ryktesspridning kring kvällstidningarnas metoder bland ungdomarna i Husby.

– Lugna gatan bekräftar inte att ungdomar har fått betalt för bilder av journalister från kvällspressen, Lugna Gatan kan bekräfta att det finns ett rykte bland ungdomarna i Husby om att detta ska ha skett och har nämnt detta i samtal med Joakim Lamotte. Vi hoppas att detta inte är sant och att någon kommer att utreda detta, säger Lotta Lundberg, kommunikationschef på Fryshuset, till Resumé.

Förnekas av chefredaktörerna

Uppgifterna om att kvällstidningarna skulle ”beställa bränder” förnekas kraftigt av kvällstidningarnas chefredaktörer som kallar påståendena ”bisarra” och ”absurda”.

”...däremot är det förstås viktigt att klargöra att vi respekterar upphovsrätten och alltid ersätter upphovsmän oavsett om de representerar nyhetsbyråer eller är frilansfotografer eller är privatpersoner. Men några bränder önskar vi inte”, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i sin blogg.

Har varit ”mycket restriktiva”

Kvällstidningarna köper ofta in bilder och filmer från privatpersoner och man kan få upp emot 10.000 kronor för en bild.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin skriver i ett blogginlägg att tidningen har varit mycket restriktiv med allmänhetens bilder från upploppen och avstår från att publicera om man misstänker att upphovsmannen till en bild också är gärningsman.

”Diskussionen om huruvida den stora mediebevakningen triggar upploppsmakarna är en viktig och svår diskussion. Men den bör föras baserad på fakta, inte på ogrundade anklagelser som nu sker”, skriver han.

SVT betalar också för bilder

Även SVT Nyheter betalar för bilder och filmer från privatpersoner men har under upploppen tackat nej till privatpersoners bilder, eftersom man inte kunnat utesluta att personerna också själva varit inblandade på något sätt.

– Det är också därför vi är ute och filmar i områdena, för att ha kontroll över var materialet kommer ifrån, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet