Biskopen i Skara stift, Åke Bonnier, har testat sin kunskap genom Migrationsverkets frågebatteri och svarade rätt på 48 procent av frågorna. Foto: Carla Karlsson/Svenska kyrkan

Biskopen tog det tuffa kristendomstestet – fick underkänt: ”Fullständigt absurt”

Uppdaterad
Publicerad

En av många som reagerat på pastor Micaels sammanställning av kristendomsfrågor är Skaraborgs biskop, Åke Bonnier. Under gårdagskvällen testade han sig själv och fick den hårda domen: Underkänt.

– Frågorna är omöjliga att svara på, vissa utav dem. Är man relativt ny kristen så är det en kunskap som man antagligen inte besitter, säger Åke Bonnier till SVT Nyheter.

Men i ett mejl till SVT Nyheter säger Migrationsverket att testet är missvisande.

Åke Bonnier, biskop i Skara stift, är en av många kristna som har reagerat på Micael Grenholms sammanställning av Migrationsverkets kristendomsfrågor.

Han menar att en tro som handlar om relationen till Gud inte kan mätas i ett test.

– Jag förstår inte hur man kan tro något så befängt som att kunskapen om det här skulle bevisa att man är kristen. Det kan bevisa att man har kunskap, men det bevisar inte att man är kristen, säger han till SVT Nyheter.

Hur reagerade du när du gjorde testet?

– Jag tänkte att det här är absurda frågor. Det började ganska enkelt med de tio Guds bud. Dem kan jag verkligen, så det var inte så svårt. Men sen kom det en bibelvers som jag absolut inte kan utantill. Sedan var det alla möjliga andra saker. Jag tänker att det är fullständigt omöjligt, fullständigt absurt.

Biskopens uppmaning: Lyssna på prästerna

Och att bli ifrågasatt i sin tro fick biskopen att ilskna till ordentligt.

– Jag blev arg. Det bekräftade det jag redan visste om frågebatteriet, för det här är fullständigt absurt.

Hur skulle man agera för att få en rättssäker process i en sådan fråga?

– Det handlar om att lyssna till den som bekänner sig som kristen. Präster är ofta involverade i processen och jag menar att när präster och pastorer skriver intyg så måste myndigheterna lyssna och ta det på stort allvar.

Är det inte så i dag?

– Nej, de där intygen spelar ingen större roll.

Men Migrationsverket säger att testet som cirkulerar på nätet är missvisande och att man inte har tester för konvertiter.

”Fokus för utredningen är inte kunskapsfrågor utan ligger istället på den inre övertygelsen, religionens betydelse för individen och hur den tar sig uttryck. Vissa kunskapsfrågor kan ha betydelse för helhetsbedömningen, exempelvis om en person uppger sig studerat teologi eller verkat som präst eller pastor”, skriver Lisa Danling vid Migrationsverkets presstjänst till SVT.

Fotnot: Ett ”Underkänt” betyg på testet innebär inte att Migrationsverket hade gjort samma bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.