Foto: SVT och Nobelcenter

Björklund (L): ”Jag tror Alfred Nobel vänder sig i sin grav”

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade Nobelcentret på Blasieholmen väcker starka känslor bland många. Det märktes när projektet debatterades på Nybroplan i dag.

– Jag tror att Alfred Nobel vänder sig i sin grav när han nu ser vad som är på gång att ske i hans namn, sa Liberalernas partiledare Jan Björklund (L).

Jan Björklund liknade det föreslagna huset med en kärnkraftsreaktor.

– Jag satt i partiledarutfrågning i tv i går och sa att jag vill behålla den svenska kärnkraften, men jag är helt emot att det ska uppföras en byggnad som ser ut som en kärnkraftsreaktor ute på Blasieholmen, sa Jan Björklund (L).

Turerna kring Nobelcenter

Liksom många andra är Björklund positiv till ett Nobelcenter i Stockholm, men han är negativ till det nuvarande förslaget.

– Platsen och utformningen är sällsynt illa valda, sa Jan Björklund (L).

Valeskog (S): ”Projektet är av nationellt intresse”

Jan Valeskog (S), bostadsborgarråd i Stockholms stad, är positiv till ett Nobelcenter.

– Det är väldigt vanligt att det kommer kritiska synpunkter. Men demokratins och politikernas ansvar är att göra avvägningar och det här projektet är sannerligen av nationellt intresse, sa Jan Valeskog (S).

Larsson (M): ”Platsen är den rätta”

Även oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) företräder ett parti som vill se ett Nobelcenter på Blasieholmen. Han påpekade att det länge har diskuterats om att bygga en så kallad märkesbyggnad på Blasieholmen.

– Redan när jag kom in i fullmäktige på 90-talet hade jag redan då hört ett antal förslag på hur man kunde utveckla en holme som faktiskt i praktiken användes mest som parkering, sa Joakim Larsson (M). Och oavsett vad man tycker om byggnaden så är platsen den rätta, enligt Joakim Larsson.

Åkesson (SD): ”Kulturarvet kastas bort”

Valeskog och Larsson efterträddes på scen av Jimmie Åkesson (SD), som vänder sig mot det aktuella förslaget.

– Vi ser hur kulturbyggnader och kulturarvet på olika sätt kastas bort till förmån för något annat. Jag förstår att en stad som Stockholm måste tillåtas växa men jag förstår inte varför man måste göra det så förbaskat fult, sa Jimmie Åkesson (SD).

Linderholm (C): ”Nobel värd en märkesbyggnad i city”

Det tredje partiet i Stockholms stad som är för ett Nobelcenter på Blasieholmen är Centerpartiet.

– Nobel är en av våra världskändisar. Nobelpriset är det största forsknings- och kulturpriset i världen och vi tycker att Nobel verkligen är värd en märkesbyggnad i Stockholms city, säger Christina Linderholm (C), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet