Björklund (L) om försvarskonflikten: Säkerhetspolitik kan man inte fladdra med

Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund går i måndagens Aktuellt till angrepp mot regeringen för att vara oense internt om synen på hotbilden mot Sverige.
– Säkerhetspolitik kan man inte fladdra med, utan man måste vara konsekvent och långsiktigt, säger han.
Försvarsminister Peter Hultqvist slår tillbaka, och menar att han är överens med övriga regeringen kring kommande satsningar på försvaret.

Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, är Försvarsberedningens analys av hotbilden mot Sverige. Konflikten om just den formuleringen har seglat upp som ett av de mest omtalade ämnena på Folk och Försvar som nu pågår i Sälen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) delar Försvarsberedningens analys.

– Det är inget jag tycker är särskilt konstigt. Det är en av de dimensionerande faktorer som är. Det har statministern redovisat för, och det är något som också utrikesminister delar och som jag delar. Där har vi samma plattform, säger han i måndagens Aktuellt.

Björklund: Inget att fladdra med

Statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) har dock valt att uttrycka sig annorlunda, och säger i stället att väpnat angrepp snarare ”inte är sannolikt”.

– Problemet är inte det Hultqvist säger. Problemet är att utrikesministern och statsministern säger en helt annan sak. Det skapar ingen stabilitet och trovärdighet, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund, i debatt med Peter Hultqvist i Aktuellt.

– Säkerhetspolitik kan man inte fladdra med, utan man måste vara konsekvent och långsiktigt.

Olika syn på tillräcklig satsning

Peter Hultqvist håller dock fast vid att regeringen står enad, och att försvarspolitiken är konsekvent över tid. Han talar bland annat om en satsning på 25 miljarder till försvaret fram till år 2020, och ett förslag om ett ökat antal värnpliktiga.

– Det här är inga idéer jag är ensam om, utan det står regeringen bakom, där både Stefan Löfven och Margot Wallström är med. Så vi är överens om det här.

Jan Björklund tycker samtidigt att satsningarna är otillräckliga.

– Man vill inte göra de investering på försvaret som behövs, och därför försöker man tona ner den här risken. Det är ett risktagande Sverige gör i så fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folk och Försvar 2018

Mer i ämnet