Foto: TT

Storbråk om hotet mot Sverige mellan regeringen och opposition

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen underkänner i dag försvarsberedningens beskrivning av hotbilden mot Sverige. Detta trots att samtliga riksdagspartier förutom Vänsterpartiet var eniga i beredningen om att hotet mot Sverige är annorlunda i dag jämfört med tidigare.

I dag talade både statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) på försvarskonferensen Folk och Försvar i Sälen. Båda två fick hård kritik efter sina tal då de hävdat att hotet mot Sverige måste beskrivas på samma sätt som för nära fyra år sedan. 

Orsaken till kritiken är en central mening i försvarsberedningens rapport som regeringen fick strax innan jul. Försvarsberedningen är regeringens eget organ för att förankra och bedöma försvarspolitiken i riksdagen och samtliga riksdagspartier sitter med.

Alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet var i beredningen eniga om att det bästa sättet att beskriva hotet mot Sverige är att ”ett väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas”. I dag säger statsminister Stefan Löfven tvärtom att ”ett direkt militärt angrepp på Sverige är osannolikt”. 

Utrikesminister Margot Wallström går ännu längre på en pressträff i Sälen. Hon underkänner försvarsberedningens slutsats i rapporten:

– Här har de inte haft till uppgift att göra en säkerhetspolitisk analys, den ska komma först senare i vår vad jag förstår, och ändå har de ändrat på de här formuleringarna, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Moderat mycket kritisk

Både Löfven och Wallström säger att regeringen inte ska dra några slutsatser av försvarsberedningens nya beskrivning av hotet mot Sverige. Wallström säger att regeringen tvärtom måste hålla fast vid den tidigare analysen från 2014, eftersom beredningen i den nya rapporten enbart ”använder annorlunda formuleringar eller flyttar på meningar och så”.

Från moderat håll är man mycket kritiska mot regeringen och statsminister Stefan Löfven.

– Hans sätt att agera nu riskerar att undergräva och underminera det arbete beredningen har gjort på regeringens uppdrag. Jag tycker det är illa och jag tycker framförallt att det är väldigt tråkigt gentemot de socialdemokrater och ytterst Björn von Sydow som ordförande som gjort ett gediget arbete, säger Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folk och Försvar 2018

Mer i ämnet