Foto: TT

Björklund stänger inte dörren för samarbete – men kan gå emot om budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven har gjort klart att han vill se ett blocköverskridande samarbete, bland annat med Folkpartiet, i en framtida regering. Partiledare Jan Björklund stänger inte dörren för samarbete i enskilda frågor, men är samtidigt tydlig med att han kan tänka sig att gå emot S i en av de viktigaste frågorna: Budgeten.

Mannen som troligtvis blir Sveriges näste statsminister, Stefan Löfven, har påbörjat det stora arbete han har framför sig. Det är ett jobb med många utmaningar. Den största – och första – har inletts. Det handlar om arbetet med att bilda regering.

Löfven har redan uteslutit Vänsterpartiet och på det sättet gjort klart att han vill hålla öppet samarbetsmöjligheter över blockgränserna – helst med Folkpartiet och Centern. Men ännu har inga närmanden gjorts, enligt Folkpartiets Jan Björklund.

Val 2014

– Det är mycket snack i medierna men liten verkstad. Men jag förutsätter att när talmannen givit sina besked i eftermiddag eller imorgon får jag säkert en sådan kontakt, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

Stänger inte dörren för samarbete i enskilda frågor

Talmannen ska i dag träffa partiledarna för samtal kring hur riksdagens framtid ska se ut. Alliansen och de rödgröna har ett flertal samarbetspunkter i dag, bland annat kring friskolan och migrationsuppgörelsen, som Björklund hoppas att Stefan Löfven kommer att hedra och inte ”passa på att skruva längre åt vänster”. 

Han ser en möjlighet att sträcka ut en hand när det gäller till exempel energi och infrastruktur, och stänger inte dörren för att samarbeta i enskilda frågor.

Men några tydligare besked kommer inte  från FP-ledaren, tvärtom varnar han för att de olika blocken smälter samman allt för mycket.

– Om det är så att alla partier sluter sig samman, utom SD. Då finns det, när vi går till val nästa gång, bara ett oppositionsparti. Då tror jag vi bäddar för att de får 35 procent.

– Sverige måste ha en stark borgerlig opposition i det här läget.

Utesluter inte att säga nej i budgeten

Talmannen Per Westerberg sa i går att en av de brännande punkterna som den nya regeringen har framför sig är budgeten. Centerpartiets chefsekonom Martin Åhdal säger till DN i dag att C kommer att hedra budgeten, och inte blockera vissa delar – som till exempel sänkt restaurangmoms.

Björklund däremot, är tydlig med att han inte utesluter att göra som Socialdemokraterna gjorde förra hösten, och säga försöka sätta stopp i enskilda frågor.

– Ja. Om Centerpartiet intar den ståndpunkten är det Annie Lööf som Stefan Löfven bör prata med. Men jag kan tänka mig att göra samma sak som Socialdemokraterna själva gjorde.

”Kommer ändå vara beroende av Vänsterpartiet”

Björklund vill inte säga att S-ledarens kalla hand till Vänsterpartiet var ett strategiskt misstag, men är inte säker på hur stor betydelse det har för att komma närmare de borgerliga partierna.

– Hela den regering som bildas kommer ändå vara beroende av Vänsterpartiet, den vilar på Vänsterpartiets mandat. Jonas Sjöstedt kan mycket väl ha ännu mer inflytande genom att vara förhandlingsparti i riksdagen.

Är Sjöstedt det stora spöket för dig?

–  Hela den politiken de gått till val på är jag mycket kritisk mot på många avgörande punkter. Vänsterpartiet är naturligtvis värst, men vi står rätt så långt ifrån varandra i den ekonomiska politiken även i förhållande till Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet