Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: TT

Fridolin: Vi ska ge Sverige en ny regering

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet får bara 6,8 procent i valet och förlorar därmed kampen om tredjeplatsen stort mot Sverigedemokraterna. Språkröret Gustav Fridolin sade dock att han är redo att vara med i en ny regering.

Språkröret Gustav Fridolin sade till SVT att miljöfrågorna inte fått den uppmärksamhet som behövts för att skjutsa partiet framåt.

– Vi har inte lyckats lyfta miljöfrågorna så mycket som behövs, vi behöver se till att de stora framtidsfrågorna som vi står inför blir den viktigaste politiska prioriteringen.

Läget efter valet 2014

När de båda språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson talade på valvakan efter första prognosen var de ändå segervissa.

– Svenska folket har röstat tydligt för att vi ska ha en ny regering och vi ska ge svenska folket en ny regering. En ny, grönare och feministisk regering, sade Fridolin.

”SD de enda glada”

När språkrören besökte SVT:s studio beklagade Åsa Romson Sverigedemokraternas framgångar. SD fick nästan 13 procent av folkets stöd.

– Det här är ett av de utfall som vi såg skulle kunna ske. Det mest oroväckande med det här utfallet är att de enda som har vuxit och är glada i det här valet är Sverigedemokraterna. Det är det sista parti som jag och vår rörelse hade velat se den här dagen, sade Romson.

Men hur kommer en regering att se ut?

– Den kommer ha åtminstone två partier, S och MP, för vi avser att inleda samtal med Stefan Löfven om hur vi kan bilda en ny regering.

Behöver samtal med fler

Språkrören ville inte svara konkret på hur de ser på ett samarbete med Vänsterpartiet.

– Man kommer behöva samtala med fler partier. En ny regering, oavsett om det är två eller fler partier, kommer behöva skapa breda majoriteter för sin politik.

SD:s framgångar kan leda till nytt sorts samarbete i svensk politik, säger Åsa Romson.

– Det är helt nödvändigt med de siffror vi ser nu. Miljöpartiet har ju tidigare lagt sig vinn om att söka ett samarbete så att SD kan hållas utanför inflytande och det kommer vi som en del av en ny regering behöva ta ett ansvar för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet