FP-ledaren Jan Björklund uppmanar nu Stefan Löfven att bilda en ny regering utan Miljöpartiet. Foto: TT

Björklund till Löfven: Bilda ny regering – utan MP

Uppdaterad
Publicerad

Efter Decemberöverenskommelsens abrupta slut har statsminister Stefan Löfven (S) vädjat om mer samarbete mellan regeringen och Alliansen. FP-ledaren Jan Björklund öppnar för samarbete med Socialdemokraterna – men då utan Miljöpartiet och Vänsterpartiet vid förhandlingsbordet. Han uppmanar nu Löfven att bilda en ny regering utan MP.

– Det finns en risk för att det här läget leder till ökad polarisering och politisk kris. Jag menar att vi istället ska försöka skapa mer samförstånd, särskilt mellan Socialdemokraterna och Alliansen, säger han till SVT Nyheter:

– Det underlättas kraftigt om statsministern ombildar regering, låter Miljöpartiet lämna regeringen och hakar av Vänstern från det täta samarbete som nu finns.

Partiledardebatt oktober 2015

Björklund tror att man då skulle kunna samarbeta i en rad frågor som han menar kräver breda och mer långsiktiga lösningar. Flykting-, klimat-, säkerhets- och bostadspolitiken är några områden där FP-ledaren tror att man skulle kunna samarbeta med S.

– Alla måste anstränga sig och samarbeta. Men jag tror att det kommer vara mycket svårare att nå resultat om Miljöpartiet och Vänsterpartiet är med. I några av de riktigt tunga frågorna för Sveriges framtid har de en helt annan utgångspunkt än vad Socialdemokraterna och flera av allianspartierna har.

S: Märkligt utspel

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin (S) är positiv till att Björklund öppnar för ett samarbete, men bedömer hans utspel om regeringsombildning som märkligt.

– Jag hör det som en invit till samarbete och det tycker jag är utmärkt. Däremot är det konstigt att samtidigt som han uppmanar till samarbete också utesluter ett parti. Det tycker jag är ett märkligt sätt. Man kan inte både uppmana till samarbete och samtidigt börja med att utesluta ett parti ur det samarbetet.

– Sverige behöver mer samarbeten – i flyktingfrågan, kring skolan och mycket annat och det ser jag fram emot att vi ska kunna göra med Folkpartiet.

Löfven: Inte på dagordningen

Statsminister Stefan Löfven kommenterade Björklunds utspel när han anlände till TV-huset till kvällens partiledardebatt:

– Nu är det jag som är statsminister och det finns ingen regeringsombildning på dagordningen. Vi fortsätter, vi har lagt vår budget, utgår ifrån att den kommer att gå genom riksdagen och kommer ikväll säkert att debattera politiska skillnaderna och också tycker jag hur vi kan samarbeta mer. Vi behöver inte mer blockpolitik i Sverige utan vi behöver samarbete.

Jan Björklund tror dock att hans uppmaning faller rätt många socialdemokrater i smaken.

– Jag tror att det är rätt många inom Socialdemokraterna som tänker samma tanke och funderar varför man knutit upp sig så hårt med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Jag väntar mig inte att Löfven i dag kommer säga ja till detta, men jag tror att det här är tankar som går och mal hos socialdemokrater och att det vore klokt att fullfölja den tanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2015

Mer i ämnet