Jan Björklund säger att ett beslut om eventuell misstroendeförklaring mot försvarsministern kommer att tas i veckan. Foto: SVT

Björklund vacklar om misstroendeförklaring mot Hultqvist

Uppdaterad
Publicerad

Efter IT-skandalen på Transportstyrelsen hotade allianspartierna och Sverigedemokraterna med en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) – men nu vacklar Liberalernas partiledare Jan Björklund.
– Vi kommer att ta ställning till precis just den frågan, om försvarsministern, senare den här veckan, säger han i SVT:s Agenda.

Så sent som i augusti meddelade Alliansen att hotet om en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist står kvar. Men i SVT:s Agenda säger Jan Björklund att ett definitivt beslut ännu inte är taget.

– Ansvaret för detta ligger mycket högt upp i den svenska staten hos ministrar och statssekreterare. Vi kommer att ta ställning till precis just den frågan, om försvarsministern, senare den här veckan, säger Jan Björklund.

Så det är inte säkert alltså?

– Om det framkommer nya fakta kommer vi att värdera dem.

LÄS MER: Förtroendet för Hultqvist (S) oförändrat i ny mätning

Tar beslut efter regeringens redogörelse till KU

På tisdag lämnar regeringen en redogörelse till Konstitutionsutskottet och Jan Björklund (L) säger att de kommer att ta ett beslut efter det. När det blir är inte säkert, det kan bli i slutet av den här veckan eller i början på nästa.

– Vi är mycket kritiska, men sen är det så att försvarsministern har känt till det här säkerhetsläckaget under en lång tid utan att dra i stora larmklockan. Men nu är det känt att medarbetare till statsministern också har känt till det. Om det förändrar situationen kommer vi nu att bedöma, säger Jan Björklund

LÄS MER: Hultqvist sitter kvar – Alliansen håller fast vid misstroendeförklaring

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet