• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Peter Hultqvist (S) med statsminister Stefan Löfven (S).

Förtroendet för Hultqvist (S) oförändrat i ny mätning

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser inte ut att ha minskat sedan skandalen i Transportstyrelsen avslöjades, det visar en opinionsundersökning gjord av Novus. Nästan varannan väljare tycker att han borde sitta kvar, men många är osäkra.

IT-skandalen i Transportstyrelsen fortsätter kasta sin skugga över försvarsminister Peter Hultqvist (S). Alliansen och Sverigedemokraterna har hotat med en misstroendeförklaring mot honom, och så sent som i slutet av augusti meddelade Alliansen att det hotet kvarstår.

Misstroendevotum mot Peter Hultqvist väcks när riksdagen samlas igen i september – ”om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning”, uppgav Alliansen nyligen i ett pressmeddelande.

IT-skandalen

LÄS MER: Även Hultqvist kände till IT-skandalen

Men hos svenska folket verkar förtroendet för Peter Hultqvist inte ha påverkats i någon större utsträckning den senaste månaden, inte om man ska tro en opinionsundersökning som Novus gjort i augusti på uppdrag av SVT.

Lika många har fortsatt förtroende

På frågan ”Vilket förtroende har du för försvarsminister Peter Hultqvist?” svarade 33 procent att de har mycket stort eller ganska stort förtroende. När man i juli ställde samma fråga uppgav lika många, 33 procent, hade de hade förtroende för försvarsministern.

21 procent svarade nu att man hade mycket litet eller ganska litet förtroende. Ungefär var fjärde person, 26 procent, svarade varken stort eller litet förtroende, 10 procent visste inte och lika många svarade att de inte känner till vem Peter Hultqvist är.

På frågan ”Anser du att Peter Hultqvist ska sitta kvar eller avgå som försvarsminister?” svarade 45 procent att han ska sitta kvar, mot 24 procent för avgå. Andelen osäkra var mycket hög, 31 procent.

Alliansväljarna splittrade

Alliansväljarna förefaller splittrade i frågan. 35 procent svarade att han ska sitta kvar. Lika många, 35 procent, svarade att han ska avgå.

LÄS MER: Hultqvist sitter kvar – Alliansen håller fast vid misstroendeförklaring

På frågan ”Är det rätt eller fel av Alliansen att gå vidare med misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist?” svarade var fjärde person, 27 procent, att det är rätt. 44 procent tycker det är fel. Även här är osäkerheten stor, nästan var tredje person eller 29 procent svarade vet ej.

Den 26 juli meddelade de fyra Allianspartiernas ledare att de tänker väcka misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist, infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) till följd av skandalen. Sedan dess har Anders Ygeman, Anna Johansson och Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson fått lämna sina poster.

LÄS MER: Så visar (S) sitt stöd för Hultqvist

FAKTA: SÅ GJORDES MÄTNINGEN

Vilket förtroende har du för försvarsminister Peter Hultqvist?

Mycket/ganska stort förtroende: 33 procent

Mycket/ganska litet förtroende: 21 procent

Varken stort eller litet förtroende: 26 procent

Känner inte till personen: 10 procent

Vet ej: 10 procent

Anser du att Peter Hultqvist skall sitta kvar eller avgå som försvarsminister?

Sitta kvar: 45 procent

Avgå: 24 procent

Vet ej: 31 procent

Är det rätt eller fel av Alliansen att gå vidare med en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist?

Rätt: 27 procent

Fel: 44 procent

Vet ej: 29 procent

Källa: Novus

Undersökningen har genomförts på uppdrag av SVT

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1.104 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 24-30 augusti 2017. Deltagarfrekvens är 63%.

Vid osäkerhet kontakta Novus för hur en siffra skall tolkas.

Majoriteten av intervjuerna är genomförda efter Anna Kinberg Batra meddelade sin avgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet