Foto: SVT

Mats Knutson: Skandalen kryper allt närmare statsministern

Uppdaterad
Publicerad

Att Statsminister Stefan Löfvens ”högra hand” haft information om säkerhetsriskerna kring Transportstyrelsen gör IT-skandalen ännu allvarligare. Det säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Att statssekreterare Emma Lennartsson nåtts av informationen redan i februari 2016 kommer av oppositionen betraktas som att den även nåt statsrådsberedningen. Ansvarig där är statsministern själv, Stefan Löfven.

LÄS MER: Löfvens statssekreterare får sparken

”Ökar sprängkraften”

 – Det här ökar den politiska sprängkraften i IT-skandalen väsentligt. Tidigare har regeringen sagt att informationen fastnat på tjänstemannanivå på de olika departementen. Men att Emma Lennartsson nåtts av informationen gör att affären hamnar betydligt närmare statsministern själv, och det kommer oppositionen att utnyttja.

Enligt Mats Knutson visar det inträffade att informationshanteringen inom regeringen fullständigt havererat och att den kommer få ytterligare politiska dimensioner.

Misstroendeförklaring

Kan det bli misstroendeförklaring även mot  Stefan Löfven?

– Nu ska man inte föregripa utvecklingen och en misstroendeförklaring mot statministern är det absolut grövsta vapnet som finns.  I praktiken innebär det ett krav på att regeringen avgår och utlöser en akut regeringskris. Jag är inte säker på att de borgerliga partierna i nuläget vill ha en sådan situation.

– Däremot ska man komma ihåg att skandalen kommer att granskas i Konstitutionsutskottet och efter denna är det möjligt att oppositionen vill ha en misstroendeomröstning eftersom det då snart är val, säger Mats Knutson.

Ministrar har avgått

Sedan tidigare har inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) tvingats lämna sina poster. Dessutom hänger fortfarande hotet om misstroende kvar över försvarsminister Peter Hultqvist (S).

LÄS MER: Försvarsministerns närmaste man kallas till försvarsutskottet

Enligt Mats Knutson kan Emma Lennartssons avgång också vara ett bondeoffer som regeringen gör för att blidka oppositionen så att försvarsministern kan sitta kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet