Foto: TT

Björklund håller fast vid tidigare betyg

Uppdaterad
Publicerad
Det finns inga hållbara argument för betyg i årskurs fyra, skriver i dag forskare på DN Debatt. Men förre utbildningsministern Jan Björklund (FP) håller inte med. – Svensk forskning spretar åt olika håll men vi behöver också lära oss av resten av världen, säger han till SVT Nyheter.

Både Allianspartierna och Sverigedemokraterna stödjer betyg i årskurs fyra. Men forskare från Kungliga vetenskapsakademiens arbetsgrupp för framtidens skola på skriver i dag på DN Debatt att det vore direkt olämpligt att införa tidigare betyg ”utan systematisk kunskap om att detta har positiva effekter”.

Förre utbildningsministern Jan Björklund (FP) säger att det finns olika uppfattningar i forskarkåren.

– Olika forskare kommer fram till olika slutsatser och nästan alla är lika tvärsäkra på just sina slutsatser.

”Forskningen spretar”

Han tycker att Sveriges bottenresultat i den årliga Pisa-mätningen är ett bra argument för tidigare betyg.

– Nästan alla de länder som ligger före Sverige i Pisa-resultat sätter betyg tidigare och de anser att det är viktigt. Svensk forskning spretar åt olika håll men vi behöver också lära oss av resten av världen.

Tidigare betyg har stöd i riksdagen

Eftersom både Alliansen och Sverigedemokraterna är för betyg i årskurs fyra så har man majoritet i riksdagen och kan köra över regeringen i frågan. Björklunds efterträdare på utbildningsministerposten, Gustav Fridolin säger att Alliansens uppfattning går emot både fack och forskare.

– Om Alliansen väljer att framhärda med att sätta in betyg på tioåringar så väljer man att göra det med Sverigedemokraterna mot lärarfacken och den samlade forskningen, säger Gustav Fridolin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer