Skeppsholmsbron, som förvaltas av Statens fastighetsverk Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Björn Anderson förnekar brott

Uppdaterad
Publicerad

Statens fastighetsverks generaldirektör Björn Anderson och en fastighetsdirektör sitter anhållna misstänkta för grov trolöshet mot huvudman. Anderson förnekar brott, säger hans advokat till TT.

Det har varit några intensiva dagar på Statens fastighetsverk sedan en misstänkt korruptionshärva rullats upp av Kalla fakta i TV4. Under gårdagen anhölls generaldirektören Björn Anderson och en fastighetsdirektör. De är misstänkta för grov trolöshet mot huvudman, enligt kammaråklagare Katarina Stenström Ros vid Riksenheten mot korruption.

Väldigt påfrestande

Via sin advokat Frida Wallin nekar Björn Anderson till brott. Fortfarande är det mycket tidigt i processen, och vad som nu händer i ärendet är upp till åklagaren.

– Så vitt jag känner till är han fortfarande anhållen och befinner sig på Kronobergshäktet.

– Som de flesta andra som hamnar i en sådan här situation för första gången är det förstås väldigt påfrestande, svarar Frida Wallin på frågan hur hennes klient mår.

På försvarssidan avvaktar man nu för att se vart utredningen leder.

Undanlät att agera

Misstankarna grundar sig på att cheferna inte agerat, trots upprepade anmälningar från medarbetare. Bakgrunden är att en högt uppsatt chef anklagas för att ha hyrt ut hus som tillhört Fastighetsverket till släkt och vänner. Han ska även ha renoverat sina privata fritidshus med skattepengar. Han och hans fru är nu anhållna och riskerar fängelse om de döms.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Korruptionshärva på Fastighetsverket

Mer i ämnet