Man attackerad av björn

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen i Jämtland har en man blivit attackerad av en björn i norra delen av länet.

Händelsen ska ha inträffat i området vid Sielkentjahke öster om Stora Blåsjön. Ambulanshelikopter, fjällräddare och polis är på väg till platsen.

Den attackerade mannen fördes sedan med ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus. Han har ådragit sig allvarliga skador, men de är inte livshotande, enligt TT.

Björnen har avlivats.

Oklart hur attacken gick till

Mannen är i 50-årsåldern och tillhör Ohredahke sameby. Han ska enligt uppgift från samebyn ha varit ute och övervakat renarnas kalvning.

– Attacken skedde väldigt avsides – en halvmil från farbar väg i fjällen cirka 15 mil norr om Strömsund, säger Stefan Fredriksson, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland.

Polisen vet ännu inte exakt  hur attacken gått till.

– Det var mannens kamrat som larmade direkt till 112 och uppgav att hans kamrat attackerats av en björn och att björnen var död, säger Fredriksson.

Ovanligt med rovdjursangrepp

– Rovdjursangrepp på människor är jätteovanligt, säger Linda Thelin, projektledare på Rovdjurscentret i Järvsjö, till TT.

Men när det sker så är det framför allt björnar som attackerar.

– Det sker ungefär ett angrepp per år. Så har det sett ut om man tittar 30, 40, 50 år tillbaka i tiden.

Två dödsfall sedan 1995

Två personer har dödats och sexton skadats vid björnattacker i Sverige mellan 1995 och 2007, enligt en sammanställning som Rovdjurscentret har gjort.

Hösten 2004 dödades en jägare av en björn i samband med älgjakt i Jokkmokk. I oktober 2007 dödades en man utanför sin stuga i Valsjöbyn. Vid 12 av de totalt 18 fallen var jakthundar inblandade.

Rovdjurscentret hänvisar även till en rapport från Skandinaviska björnforskningsprojektet som säger att 31 personer i Skandinavien attackerats av björnar från 1977 fram till våren 2012.

Ett möte med en skadad björn är speciellt farligt, enligt Skandinaviska björnforskningsprojektet. Projektet anger flera situationer som det är bäst att undvika, bland annat att hamna mellan en hona och hennes unge eller att komma nära en björn som försvarar sitt byte. Möten med björnar som provocerats av hundar och med björnar som gått i ide eller precis ska göra det anges som extra farliga.

Ett tips för att undvika dessa situationer är att bära en bjällra vid vistelser i skogen, för att göra björnen medveten om ens närvaro.

Vid ögonkontakt med en björn kan man lugnt och försiktigt prata och försöka gå därifrån. Man kan lämna något för att avleda björnen – men ta inte av en eventuell ryggsäck eftersom den kan fungera som skydd mot bett.

Om man springer kan björnen få en impuls att anfalla. Undvik att skrika eller göra hotfulla rörelser.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer