Björn Olsen är inte bara en entusiastisk fågelskådare. Han är också en ihärdig kritiker av FHM och den svenska strategin under coronapandemin. Foto: Mattias Ahlm

Björn Olsen: En sekt kring den svenska strategin

Uppdaterad
Publicerad

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, är en ihärdig kritiker av FHM och den svenska strategin under coronapandemin.

– Jag tänker inte gräva ner mig i alla misstag som utgör den svenska strategin och som gått på tvärs med resten av världen. Tiden räcker inte till, säger han i sitt sommarprat.

Hittills har 5 700 svenskar rapporterats döda. Orsaken, enligt Olsen, är de alltför svaga åtgärder som vidtogs i början av pandemin.

– Alltför många människor har behövt dö i förtid. Dött av ett virus som inte hade behövt spridas okontrollerat och som med olika åtgärder som tidig nedstängning, isolering av regioner, testning och smittspårning samt karantän av smittade, hade hjälpt.

Coronapandemin

”Sekterism är farligt”

Bristen på fantasi hos FHM, samt följsamma medier, som inte vågat ifrågasätta strategin, har fungerat som en farlig kombination, säger han.

– Sekterism är farligt och många medier har varit trogna proselyter i sekten kring den svenska strategin. Grupper mår bra av att ha en djävulens advokat i rummet. En ifrågasättare som utmanar grupptänkandet och tunnelseendet. Uppenbart saknades det när FHM satte karaktären på pandemin som en vanlig influensa.

”Dödlig cocktail”

Björn Olsen fortsätter:

– Denna kombination av tvärsäkerhet från en myndighet tillsammans med en undergiven media, är en dödlig cocktail. Coronaviruset beter sig nämligen inte som en influensa. I stället för en ganska jämn spridning, orsakar coronaviruset strängar av smitta och klusterutbrott. Sjukhus, äldreboenden, skidåkare och segregerade områden där man lever trångt och i nära relation mellan generationerna drabbas hårdare.

”Förbjudna begrepp”

Dessutom, säger han, har de svenska myndigheterna inte velat ta till sig vikten av vare sig munskydd eller asymtomatisk smittspridning.

– Under pandemin har några av de förbjudna begreppen hos FHM varit munskydd och asymtomatisk smittspridning, trots att hela världen vet att en person utan symtom kan smitta, och att detta är en viktig orsak till spridningen, och att munskydd skyddar andra från infektion. Jag anser att det bland annat är på grund av den inställningen som smittspridningen fått fäste i samhället.

Tegnell fåordig

SVT har varit i kontakt med statsepidemiologen Anders Tegnell som inte vill bemöta kritiken.

– Jag har inte lyssnat på hans sommarprat så jag har egentligen inga kommentarer, säger Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet