Snigel och Björne spelar kort i magasinet. Foto: SVT

Björne fyller 25 år

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av Sveriges Televisions mest kända karaktärer men har de senaste åren mestadels suttit ensam och dammat i en korridor. Idag fyller Björne 25 år!

Klockan 18.10 den 31 augusti 1987 gjorde han premiär i SVT. Den pepparkaksmumsande nallebjörnen med kartoteket fullt av filmer som han gärna visade för kompisarna Snigel, Hugo och Eva. Men att Björne skulle bli så hyllad och älskad som han blivit de senaste 25 åren kom som en överraskning för hans ”mamma”.

-Från början var idén att göra en ram runt de korta barnprogram som presenterades av de vanliga tv-hallåorna. Så jag kom på idén med nallebjörnen och sedan fick Kerstin Hedberg och jag i uppdrag att utforma programmet. Resultatet blev inte bara den ram vi tänkte utan Björne blev också kändis. Programmet blev en otrolig succé och alla bara öste beröm, det fick inga proportioner, berättar producenten Anita Bäckström.

”Så gör man spik”

I det första programmet hittar Björne ett magasin där han och Snigel flyttar in. Sedan får tittarna bland annat lära sig hur man gör spik!

Björnes ”kompis” Eva Funck, som var med i 150 av de nära 500 programmen, menar att de många kluriga lärdomarna också var något som barn och vuxna tycket om. I det första programmet där hon var med visade hon hur man kan laga gummistövlar med cykellagningsgrejor.

-Ett av skälen till att Björne blev populärt är just att det är ett ”hur funkar det-program”. Olika fakta är sånt som ungar gillar – och vi vuxna vill ju också veta hur saker fungerar!

Eva Funck är en av många gästande programledare. Bland Björnes andra ”kompisar” märks bland andra Robert Gustafsson, Vanja Rosenberg, Carl-Einar Häckner och Anders Lundin.

-Alla hade olika förhållningssätt till Björne. Själv gick jag inte ner på barnnivån utan behöll min vuxenroll med målade naglar och tajta jeans. Jag har träffat vuxna som berättat att de som barn kunde vara rädda när de satt hemma ensamma och väntade på att mamma och pappa skulle komma hem från jobbet. Och då blev de tryggare av att se mig i rutan eftersom jag gav dem en vuxentrygghet, säger Eva Funck.

Näst bästa barnprogrammet

I tv-programmet Folktoppen 2006 röstades Björnes magasin fram som det bästa barnprogrammet efter Fem myror är fler än fyra elefanter. Men trots att Björne hyllats och älskats så anordnas inget särskilt firande för honom i tv-huset.

-Vi kommer inte att fira Björne eftersom det är ett vuxenperspektiv på en händelse. Som 3-åring är det svårt att förhålla sig till att en figur fyller 25 år, men det är roligt att andra uppmärksammar födelsedagen, säger Safa Safiyari, kanalchef för SVT:s Barnkanalen.

Så Björne får fira 25-årsdagen i den korridor mellan tv-huset och radiohuset där han suttit de senaste åren. Som nostalgisk 80-talist kan man tycka att det ser lite ensamt och dammigt ut att låta Björne sitta där i korridoren – men Safa Safiyari håller inte med.

Sitter på ärofylld plats

-Det är ju en korridor där der hänger bilder på bland annat Jan Guillou och Stig Fredrikson så jag skulle säga att det är en ära att sitta där. Jag har sett många personer som stannat till när de fått syn på honom och fotograferat sig med honom, berättar Safa Safiyari som tillägger att han fått många förfrågningar om att låna ut dräkten men att svaren nästan alltid blir nej.

Enligt kanalchefen finns det heller ingen tanke på att skaka liv i Björne.

-Björnes magasin var ju ett magasinsprogram som ramade in andra filmer och den funktionen har ju Bolibompa tagit över mer och mer. Men samtidgt är ju Björne en populär figur så man ska aldrig säga aldrig. 

Några av Björnes många kompisar:

Snigel – en tygsnigel

Hugo – en trähund

Lisa – en blomma

Bertil – en palm

Branka – en pinnhäst

Robert Gustafsson

Eva Funck

Carl-Einar Häckner

Vanna Rosenberg

Anders Linder

Johan Ulveson

Morgan Alling

Roger Westerberg

Gustaf Hammarsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.