Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Lundgren, gruppledare för C i Vindelns kommun, hade hellre sett Daniel Bäckström som den nya partiledaren – men ser ändå vissa fördelar med Demirok.

Blandade reaktioner efter Centerpartiets valberedning: ”Jag är ganska förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Muharrem Demirok föreslås som Centerpartiets nya partiledare. En av de andra kandidaterna, Daniel Bäckström, valdes till förste vice partiledare. Valberedningens beslut har möts av blandade reaktioner inom partiet:

– Jag är ganska förvånad över valet av Demirok. Jag har inga åsikter men det blir spännande att se, säger Helena Lundgren, gruppledare Centerpartiet i Vindelns kommun.

Den avgående partiledaren Annie Lööf var snabb med att gratulera Muharrem Demirok på sin Facebooksida. Hon skriver att hon länge arbetat med Demirok, både i partistyrelse och ungdomsförbund.

”Han har en social, varm personlighet, som alltid gör sitt yttersta. Han har en mycket tydlig grön, socialliberal kompass och stark förankring i hela Centerpartiet.”

Helena Lundgren, gruppledare Centerpartiet i Vindelns kommun, menar att hon hellre hade sett att valet föll på Daniel Bäckström. Men hon betonar att Demiroks bakgrund som kommunpolitiker är positiv.

– Jag hoppas att han kan sätta sig in och förstå verklighetens folk och hur det är att vara centerpartist runtom i landet. Vi saknar ju kontakt med verkligheten utifrån hur det är i partiet just nu.

Bäckström får kritik

Daniel Bäckström (C), gruppledare i riksdagen, var en av huvudkandidaterna till Annie Lööfs efterträdare. Han valdes istället till förste vice partiledare. Ett förslag som kritiseras av Centerns ungdomsförbund och centerstudenter.

”CUF har inte förtroende för Daniel Bäckström som 1e vice partiledare. Centerpartiet är ett parti som ska stå upp för liberala värderingar, alla människors lika värde och HBTQ-rättigheter. Daniels syn på HBTQ frågor gör honom omöjlig för oss som 1e vice partiledare”, skriver Réka Tolnai, förbundsordförande CUF på Twitter.

Kritiken har sin bakgrund i att Daniel Bäckström svarade att han ”kommer nog att få fundera” på om han vill viga samkönade par.

– Jag förstår inte det uttalandet utifrån mitt starka engagemang för just alla människors lika rätt och värde, säger Daniel Bäckström till Sveriges Radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.