Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ödmjuk inför valberedningens förslag” – Muharrem Demirok (C) föreslås bli ny partiledare för Centerpartiet

Muharrem Demirok föreslås bli ny partiledare för Centerpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Muharrem Demirok föreslås som ny ordförande för Centerpartiet. Det står nu klart efter att valberedningen har presenterat sin kandidat.

– Jag känner mig redo och motiverad, säger han vid en pressträff på onsdagen.

Fyra dagar efter valet meddelade Annie Lööf (C) att hon kliver av som ordförande för Centerpartiet. I november meddelades att riksdagsledamöterna Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok kandiderar för att ta över posten. Sedan dess har de varit ut på turné i landet.

Nu presenterar Centerparitets valberedningen Muharrem Demirok som sitt förslag till kandidat.

– Vi ser med Muharrem som partiledare att vi får en lyssnande ledare som har goda kommunikativa förmågor. Och att han är en lösningsorienterad lagbyggare. Vårt förslag är alltså Muharrem Demirok som ny partieldare för Centerpartiet, säger valberedningens ordförande Jan Andersson vid en pressträff på onsdagen.

Han uppger att förhoppningen är att den nya partiledaren ska ena partiet och samla röster.

– Valberedningen är övertygad om att Mhuarrem kan leda Centerpartiet till valframgångar, säger han.

Formellt beslut fattas vid en extrainsatt partistämma den 2 februari.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demirok vill att Centerpartiet blir tydligare i trygghets- och skolfrågorna Foto: SVT

”Redo och motiverad”

Muharrem Demirok är uppväxt i Vårby gård utanför Stockholm men bor i dag i Linköping, där han har varit kommunalråd de senaste 14 åren. Han har tillhört den falang inom partiet som har varit för ett samarbete med Socialdemokraterna.

– Det är en stor dag för mig. Jag är ödmjuk inför valberedningens förslag. Men jag känner mig också redo och motiverad om medlemmarna visar mig förtroendet vid extrastämman, säger Muharrem Demirok vid pressträffen.

I december gick han själv ut och berättade att han är dömd för misshandel vid två tillfällen på 90-talet.

– Jag ska inte sticka under stol med att det i delar har varit en tuff resa. För mig har det varit en personlig resa där jag också har fått möta händelser som har legat långt tillbaka i mitt eget liv, säger han vidare.

Daniel Bäckström, i dag gruppledare och riksdagsledamot, föreslås som förste vice ordförande och Ulrika Liljeberg som andre vice ordförande.

– Arbetet som vi har framför oss kommer att påbörjas omgående, säger Muharrem Demirok med hänvisning till om han väljs vid stämman.

Här kan du se SVT:s direktsändning om valberedningens förslag på partiledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.